Интервю на Владислав Воробьов със Сергей Лавров за Аргумненти и

...
Интервю на Владислав Воробьов със Сергей Лавров за Аргумненти и
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Тезата, че Русия е зависима от Китай е опит да се вбие клин в приятелството ни

Интервю на Владислав Воробьов със Сергей Лавров за „ Аргумненти и Факти “ Следвайте " Гласове " в Телеграм

Каква е виновността на Европейския съюз? Възможни ли са равнопоставени руско-китайски връзки? Какви изненади се приготвят за срещата на върха Русия-Африка? На тези и други въпроси на aif.ru отговоря съветският външен министър Сергей Лавров.

- Сергей Викторович, преди постоянно посещавахте страните от Европейски Съюз. Сега, по явни аргументи, географията на вашите пътувания се промени. Смятате ли, че Европейски Съюз загуби Русия за доста години?

- Наистина, географията на моите задгранични пътувания се промени. Сега тя отразява целите на Русия на интернационалната сцена, заложени в обновената Концепция за външна политика. Много тъкмо забелязахте, че Европейски Съюз " загуби " Русия. Но самият Европейски Съюз е отговорен за това. В края на краищата точно страните-членки на Европейски Съюз и водачите на самия съюз намерено декларират нуждата да се нанесе, както споделят, стратегическо проваляне на Русия. Напомпват незаконния режим в Киев с оръжия и муниции, изпращат инструктори и наемници в Украйна. Поради тези аргументи считаме Европейски Съюз за неприятелско обединяване. Ние си направихме нужните заключения. В отговор на враждебни стъпки, в случай че е належащо, ще действаме сурово, ръководейки се от националните ползи на Русия и общоприетия в дипломатическата процедура принцип на взаимност. Ако в даден миг европейците се откажат от антируския си курс и изберат взаимно оправдателен разговор с Русия, ще разгледаме техните оферти и ще вземем решения, съобразени с нашите национални ползи, такива каквито бяха посочени от президента В. В. Путин в новата Концепция за външна политика на Руската федерация.

- Наскоро китайският президент Си Дзинпин беше на публично посещаване в Русия. Каква беше успеваемостта на руско-китайските договаряния?

- Държавното посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Русия, състояло се на 20-22 март т. година, което беше първото му задгранично посещаване след преизбирането му за държавен глава, е значим крайъгълен камък в актуалната история на руско-китайските връзки, удостоверение за невиждано равнище и специфичния темперамент на двустранното съдействие. В разнообразни формати, в това число вечеря „ на четири очи “ и „ чай край камината “, водачите на Русия и Китай общуваха общо към 10 часа. Значението на сходни персонални контакти за поощряване на целия набор от двустранни връзки мъчно може да бъде наречено надценено. Както означи президентът Владимир Путин, размяната на отзиви е минала " в топла, другарска и градивна атмосфера ". На собствен ред ръководителят на КНР дефинира връзката с президента на Русия като „ откровена, другарска и продуктивна “. На договарянията, с присъединяване на делегации, бяха систематизирани резултатите от всестранното развиване на руско-китайските връзки през миналия интервал, осъществена беше „ инвентаризация “ на настоящите въпроси на съдействието в разнообразни области. Си Дзинпин организира и продуктивна среща с министър-председателя Михаил Мишустин, на която бяха разисквани главните насоки за създаване на практическо съдействие.

Основните резултати от срещата са записани в два значими документа - Съвместно изказване за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо съдействие, навлизащо в нова епоха и Съвместно изказване по отношение на проекта за развиване на основни области на руско-китайското икономическо съдействие до 2030 година

Държавните глави обявиха значимостта на продължаващата тясна, външнополитическа съгласуваност. По сходен метод виждаме аргументите за появяването на огромни провокации в региона на интернационалната сигурност. Отбелязваме нежеланието на Запада да води междудържавен разговор, основаващ се на правилата на равнопоставеност. Ние се противопоставяме на потреблението на санкционен напън и други принадлежности за нелоялна конкуренция. В същото време нашето стратегическо съдействие не е ориентирано против трети страни, което единствено способства за уравновесеното развиване на цялата интернационална система.

Китайската страна удостовери своята уравновесена позиция по украинския проблем. Приветстваме готовността на Пекин да играе градивна роля в политическото и дипломатическо споразумяване на спора. Регистрираме сходството с нашите подходи и с главните положения на позицията, оповестена от нашите китайски сътрудници по отношение на обстановката в Украйна, изключително във връзка с нуждата от гарантиране на идентична и неделима сигурност за всички страни в Европа и в света като цяло. Междувременно мирният развой се спъва от Киев и неговите западни куратори, които поставят всички старания да протакат военните дейности.

Визитата на водача на КНР имаше необятен интернационален отзив, безусловно доминираше в световния информативен дневен ред. Това удостоверява, че руско-китайското стратегическо партньорство от дълго време е надхвърлило двустранния подтекст. Очевидно е, че нашите ясно дефинирани общи позиции по основните проблеми на нашето съвремие са чуват в целия свят.

- В навечерието на визитата на Си Дзинпин в Русия, китайският дипломат в Москва Джан Ханхуей сподели: „ Китай ще продължи да построява стратегическо съдействие с Русия „ тил в тил “. Усещате ли " гърба " на китайския външен министър Цин Ган?

- Министър Цин Ган, сходно на предшествениците си Ван И, сегашен член на Политбюро на Централния комитет на ККП, който управлява външната политика на КНР, а преди него Ян Джиечи, Ли Чжаосин и доста други видни китайски дипломати, са мои положителни другари и съратници. Несъмнено имаме както възприятие за другарство, по този начин и подготвеност „ един до друг “ да пазиме взаимно главните си ползи, осъществявайки стратегическа съгласуваност на напъните на международната сцена. Многократно е подчертавано, че руско-китайското взаимоотношение играе решаваща роля за образуването на по-справедлив, уравновесен, полицентричен международен ред, учреден на интернационалното право и централната роля на Организация на обединените нации.

Установихме ефикасна връзка с министъра на външните работи на Китайската национална република, умел високопрофесионален посланик, неведнъж посещавал страната ни още преди назначението си на този виновен пост. Първата намира се организира на 2 март в Ню Делхи в коридорите на срещата на външните министри на Г-20. Подписахме проект за междуведомствени съвещания през актуалната година. В рамките на този значим механизъм възобновяваме и „ сверяването на часовниците “ сред заместник-министрите и съответните отдели на нашите външни министерства. По време на визитата на Си Дзинпин имах контакти с Ван И и Цин Ган. Предвидени са срещи с министър Цин Ган и „ в коридорите “ на други многостранни събития. Руско-китайските връзки не престават да се развиват прогресивно. Имаме огромна взаимна работа за решение на забележителен брой на практика въпроси.

- Не е загадка, че има специалисти, които се съмняват във опцията за развиване на в действителност равнопоставени руско-китайски връзки. Включително заради особеното равнище на икономическо развиване на страните ни. Какъв е вашият отговор на тези специалисти?

- Въпросът за въображаемата „ взаимозависимост “ и „ неравнопоставеност “ на руско-китайските връзки от дълго време се разисква основно в недружелюбни страни. Тази тематика още веднъж беше повдигната от някои „ специалисти “ след визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва. Разглеждаме това като опит да се хвърли сянка върху нашите триумфи, да се вбие чеп в другарството сред Москва и Пекин. Тези опити се разобличават елементарно, а „ общоприетите способи за деяние “, както се споделя, съгласно „ методическото управлението “, към този момент са станали скучни и не тормозят никого.

В интервала, когато доставките на съветски енергийни запаси за Европа доближиха връх, по някаква причина, никой от западните анализатори не плашеше Русия със зависимостта й от Европейски Съюз. Точно противоположното, Съединени американски щати предизвестиха Европа да не се концентрира върху доставките на въглеводороди от нашата страна, искайки да ги размени със личен шистов петрол и газ. Сега, когато пренасочваме износа към Азия, те внезапно взеха решение да се погрижат за нас и „ другарски “  ни предизвестяват за взаимозависимост от Китай.

Благодаря за съвета, само че ние ще мислим със личните си глави, ще разчитаме единствено на националните ползи и на надеждни, тествани във времето и действителни китайски другари.

Сериозните интернационалните специалисти схващат, че в актуалния многополюсен свят има разклонени връзки сред страните. Китай е главният търговски сътрудник на Русия в продължение на 13 поредни години. През последните две години двустранният стокообмен нараства с една трета и през 2022 година доближава ново рекордно равнище от 185 милиарда $. Взаимно, на взаимноизгодна основа,  доставяме продуктите, които се търсят на пазарите на нашите страни. Важно е, че повече от половината от плановете сред нас се правят в национални валути, съдействието не се лимитира единствено до търговията, а обгръща доста необятен диапазон - от енергетиката и промишлеността до селското стопанство и космоса.

- След изказванията на Англия, че има проекти да достави муниции с обеднен уран на Украйна, съветският министър на защитата С. К. Шойгу предизвести, че се приближаваме до нуклеарен конфликт. Какво може да направи Русия на дипломатическия фронт, с цел да ни отдалечи от подобен конфликт?

- Задачата на дипломацията е да търси и развива мирни, политически и дипломатически способи за разрешаване на междудържавни несъгласия и спорове. Включително, несъмнено, и в връзките сред нуклеарните сили. И тук поражда проблем, който най-точно се разказва с към този момент много изтъркания, само че успешен израз – „ за танго са нужни двама “.
Русия неведнъж е предложила градивни начинания, прагматични, неполитизирани оферти за разрешаване на наболели интернационалните проблеми. Сред тях е стартиралата през декември 2021 година самодейност на президента Владимир Путин за даването на Русия на правно обвързващи гаранции за сигурност. Във Вашингтон и Брюксел обаче или ни подцениха, или реакцията беше отрицателна. В последна сметка това докара до актуалната рецесия в Украйна.

Днес Съединени американски щати и техните спътници от НАТО направиха извънредно опасен залог за по-нататъшната ескалация на спора. Колективният Запад намерено заявява задачата си да нанесе „ стратегическо проваляне “ на Русия. Ние продължаваме да сме отворени за контакти, само че на равноправна основа и при наложително отчитане на съветските ползи, за възстановяване на обстановката в Европа и евроатлантическия район и понижаване на нуклеарните опасности в дълготраен проект. Основната причина тук е – Западът  да отхвърли нападателния, неприятелски курс. Те обаче не са подготвени за подобен градивен разговор с нас, заети са непрекъснато да търсят нови способи за въздържане на Русия. Опасността от такава линия е явна. Предупреждаваме нашите западни сътрудници за това с всички налични средства.

- Многократно сте казвали, че американците оказват напън върху африканските страни, употребявайки в действителност доста първичен способ за влияние - африканците в отговор на въпроса „ Какво ще получат в подмяна тези, които са на страната на Запада? “ Вашингтон дава отговор, че няма да бъдат осъдени. Какво обаче предлага Русия на Африка?

- Наистина, Съединени американски щати и техните васали вършат всичко допустимо, с цел да реализиран интернационална изолираност на Русия. По-конкретно, те се пробват да провалят втората среща на върха Русия-Африка, планувана за края на юли в Санкт Петербург, и да убедят нашите африкански другари да не вземат участие в нея.

Друг е въпросът, че все по-малко са искащите да пожертват личните си ползи в името на Вашингтон и неговите поддръжници, да вадят „ кестени от огъня “ за някогашните колониални метрополии. Затова опитите да се попречи на съдействието ни с страните от световния юг и изток ще продължат, само че триумфът им надалеч не е обезпечен.
Основната разлика сред нас и  западняците е, че ние в никакъв случай не учим нашите задгранични сътрудници по какъв начин да живеят. Нямаме прикрит дневен ред. Не прилагаме " двойни стандарти ". Изграждаме междудържавно съдействие на правилата на интернационалното право, равнопоставеност, взаимно почитание и ценене на ползите. Изглежда, че този  метод се харесва на африканците. И освен на тях. Той прави усещане на всички естествени страни.

И, несъмнено, имаме какво да предложим на нашите африкански другари, в това число във връзка с гарантирането на националната им сигурност и задоволяването на техните филантропични потребности. Африканските страни са заинтригувани от присъединяване на Русия в подготовката на техните професионални фрагменти. Тук имаме обичайно мощни позиции: руското и съветското висше обучение е доста търсено измежду няколко генерации африканци.
И това е единствено дребна част от областите на многостранното взаимноизгодно съдействие сред Русия и африканските страни, което имаме намерение да развиваме по всевъзможен метод.

- Втората среща на върха и Руско-африканският стопански и филантропичен конгрес, които ще се проведат това лято в Санкт Петербург,  ще бъдат сполучливи, в случай че се премине от думи и обещания към осъществяването на съответни стратегически планове. Подготвя ли Москва изненади?

- Срещата на върха в Санкт Петербург се преглежда от нас като опорен детайл на съдействието сред Русия и Африка. Работата по неговото главно наличие се прави в тясно съдействие с африкански другари.
Дневният ред на срещата на върха включва въпроси като продан на технологии, индустриално развиване и развиване на сериозна инфраструктура на континента. Имаме поради обширно разискване на присъединяване на Русия в планове за цифровизация на африканските страни, развиване на енергетиката, селското стопанство и минното дело, обезпечаване на продоволствена и енергийна сигурност. Това обаче не е цялостния лист с тематики, които ще бъдат във фокуса на вниманието.
Убеден съм, че срещата на върха ще укрепи руско-африканското стратегическо партньорство, ще дефинира вектора за развиване на целия набор от връзки с африканския континент в средносрочен проект и ще способства доста за ефикасното решение на районните и интернационалните проблеми.


Инфо: aif.ru

Превод за " Гласове ": Владислав Наков

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР