Интервю на Мая Кулишева - Господин Ерменков, в последните дни

...
Интервю на Мая Кулишева - Господин Ерменков, в последните дни
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Цените на горивата зависят от геополитиката

Интервю на Мая Кулишева

- Господин Ерменков, в последните дни енергийни специалисти, икономисти и анализатори приказват за увеличените цени на горивата, за това че растежът им ще продължи до края на годината. В това време канцлерът на Германия Ангела Меркел разгласи, че в Северна Германия следва строителството на терминал за полутечен газ, доставян от Съединени американски щати. У нас пък се появиха претенции за субсидиране на изследванията за шистов газ, а хората считат, че има картелни съглашения за цените на бензина и дизела... Вашият коментар?
- Ще стартира с цените на горивата, които са предопределени да порастват. До огромна степен цената на суровия нефт и вързаната с него цена на природния газ зависят от геополитическото развиване на света. А живеем в неспокойни времена, когато светът се отърсва от остарялата еднополюсна система на ръководство и се прави опит за многополюсни сфери на въздействие... Та цялата тази обстановка няма по какъв начин да не мине без политически разтърсвания. Надявам се несъгласията да си останат единствено политически, да не се трансферират и на горещия фронт. Виждаме политиката на Съединени американски щати за увеличение на глобите, както и загрубяването на езика, освен против Русия, Китай, Иран, опитите за подриване на обстановката във Венецуела - това се все огромни производители на недопечен нефт и газ. Както знаете - особено става дума за Иран и за Русия. Пазарите на тези горива няма по какъв начин да не реагират посредством повишение на цените и оттова, несъмнено - на цените им по бензиностанции, в индустрията, оттова на артикули и услуги.
По въпроса за картела аз имам мое мнение - няма по какъв начин да изземвам функционалностите на Комисия за защита на конкуренцията. Тя би трябвало да излезе със свое решение за това има ли картел или няма. Впрочем, тя излезе със мнение, че няма... Но, на всички места цените по бензиностанциите са сравними, в случай че се разграничават, то е по райони. Но мъчно мога да приема, че всички бензиностанции от всички вериги имат идентични режийни разноски, себестойност и че някои работят без облага. Трудно ми е да го схвана, а има и такива, които работят на доста по-ниски цени, а останалите се преценяват с тях. Тоест, очевидно и цените по бензиностанциите не са от най-пазарните... Ще повторя, това е мое персонално мнение - единственият способен орган, който може да се произнесе има ли картел или няма, това е Комисията за защита на конкуренцията.
По въпроса за шистовия и втечнения газ - това, че Германия ще построява терминал за полутечен газ, не значи, че страната няма да продължи да упорства за построяването на Северен поток-2. По-скоро това е опит в дипломатическата сфера на връзките сред Германия и Съединени американски щати да кажат: "Да, хубаво, няма проблем ще внасяме и вашия газ, само че ще внасяме толкоз, колкото разрешава стопанската система и на конкурентни цени ". Това не е драма. А във връзка с шистовия газ в България ние към този момент имаме задоволително забрани както законови, по този начин и други и този въпрос не стои на дневен ред. Още повече, че у нас е напреднал стадият на изследване на шелфа на Черно море на територията на страната и се надявам в най-скоро време да имаме положителни вести оттова, тъй че изобщо да забравим да приказваме за шистов газ у нас...
- В тази връзка какво мислите за информацията, която се появи в една медия, че от уеб страницата на "Тотал " - френската компания, ставало ясно, че на този стадий няма известие за намерено голямо находище на нефт в шелфа на Черно море?
- Къде го написа това нещо?
- В уеб страницата на един вестник...
- Не съм уверен, че това може да бъде написано, аз доколкото съм осведомен, "Тотал " и останалите две компании "Ресоло " и ОМВ се готвят да вършат трети сондаж. Трудно ще допускам, че това, което ми казвате, е било действителна информация от "Тотал ".
- Енергийният ни министър госпожа Петкова е в Москва за диалози по отношение на АЕЦ "Белене " и газовия разпределител "Балкан ". Заявила е, че ще започва в скоро време процедурата по показване на евентуалния вложител за атомната централа. Какво очаквате в развиване?
- Първо, желая да загатна, че до края на октомври изтича срокът, в който министър Петкова би трябвало да запознае Народното събрание със съответния отчет за желанията и стадиите, до които е стигнал планът за АЕЦ "Белене ". На 31 октомври, в случай че нямаме подобен отчет, тогава ще си приказваме по различен метод с министъра. Силно се надявам, че страната ще откри метод да заинтересува евентуалните съинвеститори - приказвам по този начин, тъй като без страната този обект просто няма по какъв начин да се случи. Това е обект освен от национално, само че и от районно значение. Тук единствено ще припомня, че в близко време, в случай че желаеме да се развива промишлеността с темповете, с които желаеме да се развива - трябват рационализация, електротранспорт и всевъзможни други консуматори на сила, които ще би трябвало да влагат в нови мощности. И всеки, който развие и направи новите мощности, той ще е печеливш. Колкото до хъб "Балкан ", допускам, че ще се водят диалози за отклонението на "Турски поток " към Варна и от там по Северна България към Сърбия и Австрия, само че това са към момента диалози на техническо равнище и ми е мъчно да предвиждам. За мен продължава да е най-печеливш разновидността за директна доставка на природен газ от Русия за Европейски Съюз през България, а не през транзитираща страна нечлен на Европейския съюз.
- Както изиска и президентът Радев!
- Да! Страна, която не е член на Европейски Съюз и с много неразбираемо държание във връзка с интернационалните си задължения и демократичните си задължения вътре в страната... Не желая да давам оценки, само че колкото по-малко са транзитиращите страни отвън Европейски Съюз, толкоз са по-сигурни и с по-малко опасности ще са тези доставки. Този вид, за който приказвах, е преференциален както за Европа, по този начин и за Русия, и подсигурява сигурността на газовите доставки при оптимална цена. Пак дублирам, това е директната доставка от Русия до Варна.
- Скоро не сме коментирали проблемите към "Марица-изток " 1,2 и 3. Вярно ли е, както се проучва от някои специалисти, че е съвсем невероятно страната да избави "Марица-изток "-2?
- Какво значи това? Ще я взривяваме ли, какво ще я вършим?
- Няма кой да погаси задълженията й, никой нищо не приказва за американските централи, а тя търпи загуби от заплащанията на страната на преференциалните цени на тока от "Марица-изток "-1 и 3!...
- Не, не... Не! Това, което дебело би трябвало да подчертая е, че неслучайно се приказва за въглищен комплекс "Марица-изток ". Той включва мините "Марица-изток " и централите Марица-изток "1, 2 и 3. Не може да ги преглеждаме поотделно и да слагаме в привилегировано състояние по отношение на другите. Проблемът, който съществува, е още от предишното с договорите, които се подписаха за преференциално изкупуване на еленергия, които освен дефинират висока цена на създадената сила и на студения запас на двете американски централи и възнаграждение на всички зараждащи отговорности - тук включваме цени на излъчвания, както и 5-те %, които би трябвало да се заплащат във фонда за електроенергийна сигурност, налози и други отчисления. Всичко това го заплаща НЕК. Докато това е по този начин, няма по какъв начин да приказваме за непоклатимост в системата въглищни централи. Този гордиев възел би трябвало да се разсече. Има разновидности, при които държавното управление може поетапно да се контракти и с единия, и с другия притежател на Мариците 1 и 3 и даже да станат тип държавна благосъстоятелност. Тогава всичко ще е в границите на естествената ценова политика, няма да го има натиска върху НЕК и отсам и ще се стабилизира и Марица-изток-2...
- А, не би трябвало ли да дочакаме прословутата нотификация от Европейска комисия за несъразмерната държавна помощ?
- Доколкото съм осведомен, ние имаме мнение на Европейска комисия, че това е несъразмерна държавна помощ и че тези контракти би трябвало да бъдат приведени в сходство с пазарната политика. Но това е втората страна на въпроса. Според мен, не би трябвало да чакаме Европейска комисия да ни взема решение проблеми, който сами сме си основали. Можем да се договорим със притежателите, каквото към този момент им е изплатено от така наречен невъзстановими разноски, в случай че е останало нещо, да бъде доплатено. Така, че тези централи, които не заплащат нито във фиска, нито вършат каквито и да било разноски и към фонда - т.е., те да бъдат в синхрон с естественото законодателство и пазарни механизми. Големият проблем е методът, по който ще действа въглищният енергиен комплекс. Ние без "Мариците " няма по какъв начин да оцелеем и все още, и в околните 15-20 години. Основната ни задача е да ги запазим. Като политическа мощ стоим и зад настояването и на миньори, и на енергетици от района - да се положат всички старания за удължение на периода на употреба оптимално - на мините и централите. Знаете, че директно там са заети към 50 000 души, в случай че прибавите и фамилиите - това са над 150 000 индивида, които зависят от работата на този минноенергиен комплекс. Отделно, че вътрешноенергийната ни сигурност без тези централи и мини е нещо немислимо!
- А какво споделя екологията в европейски проект?
- Това държавното управление би трябвало да го взема решение на европейско равнище и да пази ползите на България. Мисля, че водят някакви диалози, доколкото съм разговарял с нашия екоминистър господин Димов и с министър Петкова - ще получим дерогация за действие на трите централи, с цел да не ги затваряме. Тоест - отсрочване във времето влизането в действие на избрана инструкция. При нас това значи, че нямаме избран период, в който да приведем в сходство инсталациите.
- А ще се реализира ли в Европейски Съюз възбраната на дизеловите мотори, както и при нас в действителност ли ще вдигнат двойно гражданската отговорност на колите с над 10-годишна възраст?
- На този въпрос бих дал отговор по този начин: Сигурно на всеки му желае да се вози на "Порше ", само че когато парите не стигат за най-важните неща, до момента в който не сме достигнали стандарта на естествените европейски приходи, няма по какъв начин да желаеме да имаме естествен европейски превоз. Затова бих посъветвал държавното управление да снижи упоритостите си във връзка с чистотата на въздуха. Тя е извънредно значима, само че хлябът на трапезата на българина е още по-голям. Когато му вземеш и дребното, което има, оставяш го да умира от апетит при вероятността, че ще живее пет години по-дълго. Той кое ще изберe - хляба на децата си или чистия въздух?

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР