Интервю на Мая Георгиева- Г-н Димитров, как се вижда България

...
Интервю на Мая Георгиева- Г-н Димитров, как се вижда България
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Редовно правителство на ПП-ДБ може да вкара България в Шенген още тази година

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Димитров, по какъв начин се вижда България от дунавската столица Русе? Наясно ли е властта в София с проблемите на хората в провинцията?

- Ние обикаляхме доста в Русенска област през последните седмици и се срещнахме с хора, които ни споделиха, че са се отказали от дребния си бизнес. Защо ли? Защото ГЕРБ сътвориха циничен модел на свръх централизация, в който малцина компании получават голяма част от еврофондовете и публичните поръчки. Създадоха среда, в която благодарение на страната, огромните мачкат дребните. Резултатът е, че по този начин понижава броят на дребните компании, изключително в северна България, което се отразява и на заетостта, и на производството. В последна сметка нарастват и цените, тъй като тъкмо най-малките компании са гъвкави и постоянно оферират конкурентни цени.

- Инфлацията продължава да заема притеснителни размери, предложете три съществени ограничения, които могат да я стопират?

-Първата и най-важна мярка са работещи регулатори, най-много Комисия за защита на конкуренцията. Комисия за защита на конкуренцията би трябвало уверено да преследва картели и корист с господстващо състояние. Несериозни са изказванията, че сходни инспекции могат да продължат до 9 години. Това демонстрира беззащитност и индиферентност.
Второ - би трябвало да се подтикват дребните компании да създават и непосредствено да имат опция да продават. По тази причина, с цел да подобрим изискванията за най-малките, увеличихме прага за регистрация по Данък добавена стойност на 100 хиляди лв..
И трето - би трябвало да се подхващат ограничения за спад в цените на енергоресурсите. Закон, признат по мой план, задължи операторите на хранилища да афишират свободния си потенциал всеки ден пред Агенция Митници и тя да афишира тази информация на уебсайт. Така всеки може да търгува и да внася горива, което води до повече конкуренция и по-ниски цени. Това е в действие от началото на годината.

- Има ли опция за България без приемане в Шенгенското пространство? Какви критерии би трябвало да покрием за влизане?

- Редовно държавно управление на ПП-ДБ може да вкара България в Шенген още тази година. Трябва ръководство с престиж, на което не са наложени наказания Магнитски. Шенген значи, че няма да има безкрайни опашки по границите с Румъния и Гърция. Но по-важното е, че ще се основат условия за повишаване на износа, привличане на нови вложители, по-добри условия за българските вложители и добре платени работни места. Шенген е изискване за по-висок напредък на стопанската система.

- Какви нови политики би трябвало да се ползват, с цел да бъдат съответни приходите на българите към растящите цени?

- За 12 години ръководство на ГЕРБ, Румъния реализира повече от два пъти по-голямо икономическо развиване по отношение на България. За да нарастват приходите, би трябвало да пораства стопанската система. Ние ще запазим ниските равнища на сегашните налози. Контролът на държавните органи ще се концентрира върху огромните компании, където рисковете за бюджета са по-съществени. С радикални промени държавно управление на ПП-ДБ ще предприеме ограничения против корупцията и ще вкара по този начин чаканата цифровизация.

 2023-04-02_Izbori.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР