Интервю на Живка Кехайова с Асим Адемов Преди броени минути

...
Интервю на Живка Кехайова с Асим Адемов Преди броени минути
Коментари Харесай

Евродепутатът от ЕНП Асим Адемов специално за Zonanews: Холмайер и Ленаерс заявиха, че е немислим арест на опозиционен лидер по слухове и по приказки на един криещ се в Дубай олигарх, чрез злоупотреба с власт на вътрешен министър

Интервю на Живка Кехайова с Асим Адемов

Преди броени минути изпратените от ЕНБ в България евродепутати, които да се срещнат с проблема с арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, дадоха доклад за задачата си и срещнаха сътрудниците си с наученото и изводите от него.

Пратениците бяфха Моника Холмайер - евродепутат и ръководител на парламентарната комисия по бюджетен надзор и Йерун Ленаерс - евродепутат и представител на групата на ЕНП в парламентарната комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.
За това какви са изводите им беседваме с Асим Адемов.

Г-н Адемов, какво са установили сътрудниците Ви при диалозите си с представителите на българските институции?
Заседанието на групата на ЕНП в Европейския парламент даже тече още, само че в първата част Моника Холмайер и Йерун Ленаерс ни срещнаха с резултата от изследванията си на обстоятелствата в България. Според тях това е един в действителност голям скандал.

Недопустимо е в страна, членка на Европейски Съюз без заповед на прокуратурата, без безусловно сигурни доказателства, да се арестува водач на главната опозициона мощ. Не по-мако неприемливо е, че при тези си дейности властта у нас е злоупотребила със самата Европейска прокуратура, замесвайки името на Кьовеши.

Според тях това нанася огромна щета на Европейския прокурор. Наблегнаха на обстоятелството, че всичко подхванато от управляващите е срещу разпоредбите в една демократична страна и откритите правосъдни практики, които би трябвало да се съблюдават.

Призовават управляващите да съблюдават закона, да почитат неутралитета на Европейския прокурор и да не си разрешават да злоупотребяват с името на Европейската прокуратура.

Колегите направиха паралел и с това, че в случай че единствено преди година сходно нещо бе направено от държавното управление на Бойко Борисов и от самия него като настоящ министър председател - да заповяда ареста на водача на опозиционна мощ, отзвукът би бил заплашителен, до момента в който сега има една доста странна тишина и в България, и в Европейското пространство във връзка с един подобен голям скандал.

Да се арестува водач на опозиционна мощ, подчертаха те, би трябвало да има безспорни доказателства. Немислим е арест по клюки и по приказки на един криещ се в Дубай олигарх и акцентираха на злоупотребата с власт на вътрешния министър Бойко Рашков.

ЕНП поддържа битката с корупцията и върховенството на закона и тъкмо по тази причина тази битка би трябвало да е въз основата на безспорни доказателства.

Вашето мнение какво е?
Подкрепям сътрудниците, анализът и изводите им. Радвам се, че не са се подвели по внушенията на властта, вникнали са надълбоко в нещата и са разбрали каква е истината.

Схванали са добре, че желанието на властта в България е да показва пред Европа, а и пред българите, че се бори с корупцията, пробвайки се да трансферира отговорността за всяка и всякаква корупция върху предходния министър председател, в това число погазвайки по фрапантен метод закона.

Лозунгът на протестиращите преди година и половина беше точно да се съблюдава върховенството на закона. Настоящата власт пристигна с обещанието да съблюдава и наложи върховенството на закона, а по безусловно безсъвестен и неприличен метод го погазва.

Трудно е и звучи напряко неуместно това министър-председател в страна от Европейски Съюз да вика в кабинета си вътрешен министър и органите на Министерство на вътрешните работи и да им заповядва да бъде задържан водач на опозиционна мощ.

Това да стане освен без неопровержими доказателства, а на процедура без събрани доказателства, при нарушаване на цялата законова процедура единствено с цел да може да регистрира някакъв политически дял и да позакрепи разтърсените си позиции.

Вчера изтекоха 100-те дни власт на държавното управление. Възможно ли е бързането да е било точно за нещо да се регистрира през вчерашния ден?
Явно търсят някакъв, какъвто и да е метод да измият лицето си, тъй като виждаме, че доверието в това държавно управление се е сринало единствено за 100 дни. 60% от хората не утвърждават това държавно управление, видяхме в изследванията и доверието ще се срутва от ден на ден, изключително при сходни опити за закрепяне.

Как наподобява това държавно управление, тези 100 дни, погледнати от Европейския парламент?
Изглеждат като 100 изгубени дни, даже пагубни дни. Поразява нереалната оценка на протичащото се, на събитията, на обстоятелствата от страна на премиера Кирил Петков.

Според него, чухме го през вчерашния ден, нещата вървят в вярната посока, единствено не задоволително бързо. Той е удовлетворен от посоката на смяната. Ако за него злоупотребата с власт, погазването на закона и в огромен % голословното повишаване на цените, е вярната посока, следва ли към този момент да сме сигурни, че въпросната смяна е в посока на една от дълго време отминала ера, която си мислехме, че сме надраснали и загърбили.

100 дни неуспех неизбежно към този момент се усещат от от ден на ден хора. Виждаме, че го усещат и тези, които повярваха в потенциала на тези младежи, а се оказа, че те са тотално некомпетентни.

Не стига, че светът се тресе от войната в Украйна, не стига, че жестоката експанзия на Русия унищожава животи, а и икономическите последици от нея се усещат в целия свят, ами България си докара още една пакост, с изключение на независещите от нея.

В този необикновено тежък миг за целия свят, да ръководят България тези тотално несъответстващи и неподготвени хора с този министър-председател, с този министър на вътрешните работи, с този състав на Министерски съвет, е безусловно злощастие.

Точно в такова тежко време България има потребност от водач, кадърен да сплоти нацията оптимално и да работи в неин интерес, тъй че да излезе с минимум вреди. А какво се случва - на фона на войната сред Украйна и Русия, в България се отварят вътрешни войни, с цел да бъде тотално разграничена нацията - връх на посредствеността в ръководството.

Как Ви наподобяват позициите на нашите ръководещи, на президента ни, като ръководещи страна - член на Европейски Съюз и страна - съдружник в НАТО? Възможно ли е България да бъде съответна на политиките на Европейски Съюз и НАТО при толкоз несигурност?
Възможно е, само че не с това държавно управление. Премиерът Кирил Петков споделя: " Ние приказваме в един глас с НАТО и Европейски Съюз ", само че тези му думи са по-скоро плод на предпочитание, а не на действителност.

Всъщност позицията на България в момета се образува от желанията и гласа на Българска социалистическа партия и на президента Румен Радев, за жалост, а те освен не са в синхрон с позициите на НАТО и Европейски Съюз, а са в асинхрон. Сякаш България се пробва с тарикатлък да излъже Европейски Съюз и НАТО, че е предан сътрудник, само че хората там по никакъв начин не са наивни.

Напротив, регистрират доста тъкмо по какъв начин реагираме в сюблимни моменти. Колебливата позиция няма да донесе позитиви, в противен случай, ще донесе големи негативи, когато войната завърши.
И тук е огромният грях на " Демократична България ".

Аз от другите партии не чакам кой знае каква сериозна политика. Популистките Политическа партия " ИТН " и несъществуващата партия " Продължаваме промяната " нямат запас за сериозна и съответна на времето политика. Българска социалистическа партия си знаем на какво е способна.

И по тази причина наблягам огромната виновност на " Демократична България ", че в името на властта и няколко министерства, се трансформира в патерица на сходно нездравословно управлеие. Сигурен съм, че в утрешния ден на изключителни избори, към каквито се върви, гласоподавателите на Демократична България ще я санкционират за измяната.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР