Интервю на адвоката от Санкт Петербург Иван Павлов пред Дойче

...
Интервю на адвоката от Санкт Петербург Иван Павлов пред Дойче
Коментари Харесай

Руският юрист Иван Павлов: Русия е в плен на хунта престарели чекисти!

Интервю на юриста от Санкт Петербург Иван Павлов пред " Дойче веле "
 
Той е създател на самостоятелното обединяване на адвокати и публицисти " Команда 29 ", трябваше да напусне Русия, откакто бе упрекнат в разгласяването на следствена загадка. Той е работил по редица значими каузи, свързани с въпросите на държавната загадка, бил е и юрист по делото за възбрана на структурите на Навални.
 
Може ли да се приказва за правосъдна правдивост в днешна Русия? Имат ли опция юристите да правят работата си?
Имаше времена, когато можеше да се разчита на правдивост в съдилищата. Периодът от началото на 1990-те до първите години от новото хилядолетие бе интервал на сантиментална народна власт. След това сред 2005-а и 2010-а Владимир Путин стартира да обновява съдийския състав - местата на съдиите бяха заети от помощник-съдии, секретари на правосъдни съвещания, от доста послушни хора, правилни на системата. Днес тези хора към този момент са окупирали цялата съдийска гилдия и тя към този момент не работи съгласно закона, а извършва инструкции, които ѝ се спускат - дори от тв приемника.
 
Що се отнася до юристите, те в този момент са никой, само че и преди никой не ги слушаше. В работата си по-рано, с изключение на да се опираме на закона, можехме да се възползваме и от публичността - без да разкриваме държавни секрети разказвахме на обществеността какво става зад закритите порти, разкривайки парадокса и нарушаванията на човешките права, осъществявани в атмосфера на секретност. Например във връзка със случая на няколко жителки на Сочи, упрекнати в държавна измяна поради есемеси. Историята е още от 2008-а година, когато дамите видели през града да минава натоварена с военна техника влакова комбинация.
 
Шест години по-късно - през 2014-а - всички тези дами бяха издирени, задържани и упрекнати в държавна измяна. Бяха наказани на дълги години затвор, тъй като някои специалисти разкрили в тези есемеси държавната загадка на нуклеарната супердържава, сместена в 70 знака. Успяхме благодарение на гласността да им помогнем, откакто на конференция публицист зададе на Путин въпрос за тяхната виновност. Той трябваше някак да реагира и в последна сметка те бяха помилвани.
 
Един от най-забележимите шпионски процеси в последно време е делото на журналиста Иван Сафронов, упрекнат в държавна измяна под предлога, че предавал секретни данни на задграничните спецслужби. Той към този момент е наказан, само че какво можете да ни кажете за това дело?
Делото е неповторимо, а Иван е неповторим човек, напряко воин. Дори и следователят беше наясно, че в тази ситуация на може да става и дума за държавна измяна - задържаха го единствено, с цел да издаде източниците си. Знаейки, че не е отговорен, му предложиха просто да направи самопризнание и по този начин да получи минимално наказване - предлагаха му седем години. Иван сподели " не ". Така отбрани професионалните си права, правото да резервира журналистическата загадка, своите източници. Но той ще излезе след няколко години - ясно е, че е пленник на един човек.
 
Как по този начин ще излезе, откакто срокът на наказването му е 22 години? Още повече, че в този момент се води война.
Много неща зависят от изхода на тази война и от това какъв брой време ще продължи. Защото приказваме за един човек с неголяма група към себе си - хунта престарели чекисти, взели в плен цялата страна и почнали кърваво кръвопролитие в центъра на Европа. Те няма да останат дълго на власт - по естествени аргументи. И в този момент доста хора по света желаят гибелта на този човек. Той би могъл най-малко да се простуди.
 
Сафронов ще излезе, тъй като Путин ще почине?
Ще излезе освен Сафронов. Има толкоз заложници на този човек, че стига да си отиде, идващият водач няма да може да удържи тази маса политически пандизчии зад решетките.
 
А смятате ли, че може да се стигне до съд против Путин в Хага?
Дори Путин към този момент да го няма, би трябвало да има съд. По-скоро интернационален, тъй като събитията, които се случват в този момент, не допускат взимането на решение в границите на една страна - необходим е интернационален арбитражен съд.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР