Интерпол често се споменава в шпионски трилъри, най-вече когато преследването

...
Интерпол често се споменава в шпионски трилъри, най-вече когато преследването
Коментари Харесай

Червена бюлетина: 10 удивителни факта за Интерпол

Интерпол постоянно се загатва в шпионски трилъри, най-много когато преследването стане интернационално – когато локалните правоприлагащи органи се нуждаят от световна помощ, те се обаждат на Международната организация на престъпната полиция (на британски: International Criminal Police Organization, INTERPOL).

Но какво тъкмо е Интерпол? Какво може да прави? Какво не може да прави? И може ли в действителност да свърже полицейски сили от целия свят?

За да не бъде тази организация сенчеста, колкото организациите, против които се бори – ето повече обстоятелства за нея.

 ICPO-Interpol Lione

Седалището на Интерпол в Лион, Франция

На 16 май 1986 година централата в парижкото предградие Сен Клауд е разтърсена от две детонации. Няма жертви, само че един служител на реда е ранен. Замесена е терористична група, наречена Директно деяние (Direct Action), чиито членове по-късно са задържани за присъединяване в офанзивата.

Централата на Интерпол сега се намира в Лион, Франция.

т

Декларацията за задачата на Интерпол се стреми да бъде политически и религиозно неутрална, което значи, че закононарушенията, за които е открито, че са най-вече на идеологическа основа, са нещо, в което организацията избира да не се меси.

Заради тези опасения алените бюлетини са подложени на инспекция дали не са политически стимулирани. През 2013 година съветски деятел е задържан в Испания, откакто Русия желае бюлетина за него. Но когато се оказва, че закононарушението му е, че е взел участие в проекологична проява, Испания отхвърля да го екстрадира.

Доста постоянно срещано неправилно разбиране е, че Интерпол самичък по себе си е полицейска организация. Всъщност няма такова нещо. Служителите на организацията работят като връзка с правоприлагащите органи и не могат да правят арести или да проверяват закононарушения.

С световния си обсег е елементарно да си представим Интерпол като голяма машина от борци с престъпността. Но в действителност това е много дребна организация спрямо огромните районни правоприлагащи органи. През 2014 година Интерпол има почти 650 чиновници спрямо 34 500 униформени ченгета в Ню Йорк.

Един учебникарски образец за това какво може да прави Интерпол е когато през 2019 година организацията оказва помощ за координирането на големи старания за разбиването на мрежа за трафик на животни. С помощта на Световната митническа организация и 109 страни Интерпол съумява да провежда спасяването на повече от 10 000 животни, в това число делфини, лъвове и птици, както и половин звук слонова кост. Операцията е извършена в Испания и Уругвай, като са задържани 24 души.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР