Интернет е нова реалност за всички нас, terra incognita (непозната

...
Интернет е нова реалност за всички нас, terra incognita (непозната
Коментари Харесай

Интернет – територия на откритост и риск

Интернет е нова действителност за всички нас, terra incognita (непозната земя). Така реагира преди четири години и половина немският канцлер Ангела Меркел на абсурда, обвързван с нейното шпиониране от Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати. Тогава стана известно, че АНС систематично е шпионирала немските жители – подслушвала е телефоните им, в това число този на Меркел, следяла е техния интернет-трафик и други По това време 3/4 от германците са употребили интернет. Днес средностатистическият немец всекидневно прекарва в обществените мрежи, във Facebook и в Туитър, по 73 минути. Но оттогава никакви основни промени в манталитета на немците не са настъпили. Макар че всички с огромна угриженост одобриха информацията за приключването на персоналните данни на 50 милиона консуматори на Facebook посредством компанията „ Кеймбридж Аналитика “.

Епохата на Просвещението в света на цифровите технологии

Това, което в действителност шокира е, че проблемите, зараждащи в световното пространство на цифровите технологии, могат да обиден всички, които се намират в това пространство.

В Германия, говорейки за отбрана на персоналните данни, към този момент дълги години подлагат на критика концерните Google и Facebook, в това число за методите, по които събират информация. Но за интернет колосите, които работят на световно равнище, националните граници не играят основна роля.

Интернет предлага доста разнообразни благоприятни условия, с цел да получим нужната информация, по какъв начин да се предпазим от рисковете и последствията от престоя ни в международната мрежа, в която всеки един от нас се оказва всеки ден.

Романтиката на интернета не е изгубила своя прелест след доста години. Епохата на Просвещението в света на цифровите технологии се намира от нас на разстояние един клик – естествено, при изискване свободен достъп до интернет и нужния необятен набор от информация.

Дон Кихоти в света на цифровите технологии

Затова, че интернет не е единствено благословия, само че и проклинание във времената на подправените вести също би трябвало да бъде разбираемо за всички. Но за жалост, както написа един мой сътрудник публицист, единствено един ден в годината – 1 април – хората си задават въпроса, какво в реалност се случва в Мрежата, до каква степен правдива е популяризираната информация.

Тези, които могат да бъдат причислени към пионерите на епохата на Просвещението в интернет, би трябвало се усещат като Дон Кихоти, сражаващи се с вятърни мелници, в това число и във връзка с личната си страна. Новото немско държавно управление 4 години след абсурда с подслушването от страна на АНС дава обещание да обърне внимание на въпроса за развиването на цифровите технологии през новия управнически интервал. Става дума за назначението на министър, който ще се занимава с това. Скептиците обаче имат съществени аргументи да следят всичко това без необикновен възторг. Когато министърът на превоза Андреас Шойер предлага да се оповестява благодарение на мобилно приложение за териториите, където няма връзка, това минимум буди неразбиране.

Интернет не е единствено Facebook

Тази специфичност на чиновническия нрав демонстрира, че мнозина в Германия до ден-днешен не са разбрали, какво е това интернет: изобщо не става дума за това дали ще останат клиенти на даден провайдър или ще отидат при различен, дали Facebook ще упорства за своята справедливост или не. Въпросът е различен.

Цифровите технологии са основното предизвикателство и основното достижение на нашето време. Това е нещо, което би трябвало да се приема като даденост, няма път обратно. Преди Facebook е имало и други интернет колоси, които са претърпели провал, само че по този метод са основали почвата за нещо ново. И защото обществените мрежи не са високоскоростни автомагистрали и за сърфирането в тях не се нуждаем от шофьорска брошура, огромна част от интернет потребителите не помнят за най-важното – всеки от нас се намира в Мрежата непринудено и непринудено отваря достъп до своите персонални данни.

Цифровите технологии се трансформират във все по-важна част от нашия живот и в такава страна като Германия, където се развиват високите технологии, обезпечаването на достъп до Мрежата и гарантирането на сигурност на потребителите е държавна задача. От друга страна, всичко това се явява и голяма привилегия. За това жителите сами би трябвало да демонстрират интензивност и с цялата отговорност да подходят към въпроса за отбрана на персоналните данни в този момент, а не когато избухне следващия скандал. /БГНЕС

------------------------------------

Максимилиана Кошик, ДВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР