Интересно и доста парадоксално решение взеха депутатите.Депутатите отхвърлиха предложението на

...
Интересно и доста парадоксално решение взеха депутатите.Депутатите отхвърлиха предложението на
Коментари Харесай

Нов абсурд: Тази професия вече няма да плаща данъци за пари на ръка от клиентите

Интересно и много парадоксално решение взеха депутатите.

Депутатите отхвърлиха предлагането на МФ бакшишите да се таксуват с налог при гласуването на второ четене на измененията в закона за облагане на приходите на физическите лица.

Мярката бе препоръчана от ведомството на Асен Василев като част от пакета ограничения за изсветляване на ресторантьорския отрасъл.

Парадоксално обаче в никакъв случай до момента бакшишът или каквото и да е взимане на пари на ръка не е било освободено от налог.

Самото предложение да се полза с налог, нещо което по закон се полза, е неясно.

Може ли всеки да заявява, че е вземал пари от бакшиш, с цел да не заплаща налози?, се чудят специалисти.

Срещу приемането на този пакет ограничения финансовото министерство предложи опазване на 9% Данък добавена стойност за заведенията за хранене. Въпросът за опазване на ниската ставка обаче занапред ще се преглежда от бюджетната комисия на съвещание, планувано за през днешния ден.

Касови бележки

Парламентът отхвърли и друга мярка против сивата стопанска система, която трябваше да насърчи хората да си събират касовите бележки посредством ново данъчно облекчение.

Предлагаше се данъкоплатците да си приспадат от годишната данъчна основа 0,5 % от платения от тях Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно, като записват в Национална агенция за приходите получените от търговците фискални бонове, съобщи Телеграф.

Още при разискване на тези текстове в Националния съвет за тристранно съдействие работодателите разясниха, че това данъчно облекчение няма да работи, тъй като човек със междинен приход ще си възвръща жълти стотинки.

Договори

Депутатите отхвърлиха и текста, който щеше да развърже ръцете на Национална агенция за приходите да приравнява цивилен контракти към трудови в случаите, когато става въпрос за скрити трудови правни отношения.

Целта бе приходната организация да може да събира фактически дължимите налози и осигуровки, напомня " Телеграф ".

Прието бе приходите на берачите на диви гъби и плодове да се таксуват с различен налог.  Те ще се таксуват еднократно с 30 лева всеки месец, през който правят активността.

По предложение на Мартин Димитров от " Продължаваме промяната-Демократична България “ бе признато пред Национална агенция за приходите като необлагаеми приходи да се афишират командировъчните над 1000 лева на разположение годишно.

В предлагането на МФ подобен предел не фигурираше.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР