Интересите на военно-политическата сигурност и самото оцеляване на Русия категорично

...
Интересите на военно-политическата сигурност и самото оцеляване на Русия категорично
Коментари Харесай

Индонезия, Египет, по-нататък навсякъде: оръжия, които не стрелят по Русия

Интересите на военно-политическата сигурност и самото оцеляване на Русия изрично изключват разновидността за нашата самоизолация от останалия свят

В света към нас се случват доста значими и значими събития, които са свързани с ситуацията и опциите на личната ни страна. Но, за жалост, осведомителната стратегия, предлагана на популацията от прогнилия докрай демократичен „ хайлайф “, ги отдалечава от всевъзможни съществени тематики, предлагайки в подмяна безвкусна дъвка от приключенията на силиконовите мегадевици или техните възрастни гаджета.

За страдание, защото колкото по-малко знаем за в действителност значими неща, толкоз по-трудно ни е да се ориентираме и от време на време даже да оцелеем в този надалеч не най-благосклонен към нас свят.

Ще се опитам да обясня тази концепция с няколко образеца, които, уви, са на практика незнайни на необятната аудитория.

Пример първи:

„ Като част от общия контракт, подписан от Индонезия през февруари 2022 година за придобиването на 42 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, корав контракт за втория транш от 18 самолета Rafale влезе в действие на 10 август 2023 година, в допълнение към поръчаните в първия транш шест изтребителя, по данни на френската компания Dassault Aviation. Така Индонезия досега е договорила 24 самолета Rafale от 42 контрактувани. Припомняме, че на 10 февруари 2022 година Министерството на защитата на Индонезия подписа рамково съглашение с френската компания Dassault Aviation за придобиването на 42 новопостроени изтребителя Rafale.

Общата стойност на доставките по това съглашение се прави оценка на 7 милиарда $, без въоръжението. Поради неналичието на такива свободни средства в Индонезия, това съглашение за покупка на Rafale беше разграничено на три поетапни партиди (траншове): първият транш - шест самолета (официалният контракт за които също беше подписан през февруари 2022 г.), и вторият и третият траншове – по 18 бр. "

На пръв взор това е изцяло суха техническа информация, която може да съставлява интерес единствено за някои високопарни интелектуалци от военно-промишления бизнес. Това обаче не е по този начин. Особено в случай че знаете историята и предисторията на този контракт.

Основният " фокус " тук е, че Индонезия, не най-богатата страна в света, в името на приемането на най-скъпите в света френски изтребители Rafale, скандално отхвърли към този момент подписания и влезнал в действие контракт за доставка на съветски изтребители Су-35 на условия доста по-изгодни и налични за Джакарта.

По-рано Индонезия планираше да купи съветски изтребители Су-35, а през 2018 година беше подписан контракт за доставка на 11 самолета на стойност 1,154 милиарда $, от които към половината (570 милиона долара) се планираше да бъдат платени посредством насрещни доставки на палмово масло и други индонезийски артикули.

Руската страна, за разлика от френската, постоянно е била подготвена на гъвкави условия за заплащане на оръжията си от индонезийците. Такава подготвеност беше показана и по въпроса за вероятното заплащане на контракта за Су-35, както и при заплащането на по-ранните доставки на изтребители Су-27 и Су-30. В същото време не става дума за неизгодни за Русия покупко-продажби: същото палмово масло е високоликвидна и търсена стока, отбелязва Руслан Пухов, член на Обществения съвет към съветското министерство на защитата.

Така бедната Индонезия, избирайки всред два вида бойни самолети - съветският Су-35 и френският Рафал - с много сравними бойни качества на тези самолети, се спря на доста по-скъпото френско предложение. Въпреки обстоятелството, че даже в този момент тя в действителност няма пари да купи цялата декларирана партида.

Изглежда извънредно нелогично и неестествено. Но, уви, този свят не е толкоз елементарен. И при осъществяването на такива транзакции единствено аритметиката не е задоволителна, а алгебрата на международните стопански и геополитически връзки играе решаваща роля. И по този начин те играха в този случай не в интерес на Русия. Защото Индонезия, при цялата си политическа напредничавост, е стопански изцяло подвластна от Съединени американски щати и Запада.

„ Индонезия отхвърли договорката, базирайки се на финансови усложнения. Но, съгласно източник от системата за военно-техническо съдействие, главната причина е натискът върху Индонезия от страна на Съединените щати, където по това време е влезнал в действие законът за антируските наказания CAATSA, заплашващ купувачите на съветски оръжия с вторични наказания.

А в този момент дано разгледаме втория и, да кажем незабавно, противоположния случай . Което в актуалната военно-политическа конюнктура за Русия е доста по-важно от предходното.

Друга огромна страна от така наречен Глобален юг - Египет - изрично отхвърля да предприеме вражески стъпки към Русия, макар най-силния напън от страна на Съединени американски щати и Запада.

„ Официални чиновници споделиха, че Египет в началото е възнамерявал да достави [122 mm] ракети на Русия, само че се е отказал от това желание под натиска на Съединените щати по-рано тази година. Американски чиновници, в това число министърът на защитата Лойд Остин, желаеха от Египет вместо това да достави оръжия на Украйна, в опит да оказват помощ на украинското държавно управление да преодолее дефицита на муниции.

Съпротивата на Египет е спънка пред световните старания на Вашингтон да набави оръжия и муниции за Украйна в сериозен миг от войната. Украинските сили се пробват да пробият мощно укрепените съветски позиции в изпитание, което се счита за решаващо за изхода на войната. Вашингтон също взе участие в напъните за усилване на дипломатическата и материална поддръжка за Украйна и противопоставяне на въздействието на Кремъл в световния юг. "

Американските емисари употребяват обичайна си колониална политика на " моркова и тоягата ", с цел да " подкарват " Египет, като от една страна се пробват да флиртуват с Кайро, а от друга, заплашвайки го с финансови и стопански репресии.

„ Висш чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели, че Египет работи като сътрудник, който работи за постигането на обективен и дълготраен мир в Украйна. „ Смятаме тези договаряния с Египет за продуктивни. Проведохме редица дипломатически полемики и отговорът на Египет е в сходство със мощното му партньорство със Съединените щати “, сподели представителят.

„ Това не са лесни или бързи въпроси и нашите полемики с нашите египетски сътрудници по отношение на нашия съвместен интерес Русия да постави завършек на войната са продуктивни и не престават. Нашето съдействие с Египет по доста въпроси, в това число спора в Украйна, е обстойно и позитивно. Въпреки че няма да обсъждаме деликатна дипломация, всевъзможни отчети за противното са изцяло ненадеждни. "

Продължаващото отвращение на египетското държавно управление да доставя оръжие на Украйна провокира безпокойствие измежду членовете на Конгреса на Съединени американски щати, които упорстват администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да не отпусне 320 милиона $ военна помощ за Египет, замразена, с цел да окаже напън върху Египетското държавно управление поради нарушаванията на човешките права. Съединените щати дават 1,3 милиарда $ военна помощ на Египет годишно, като дребна част от тази помощ зависи от спазването на човешките права в страната.

Миналия месец група високопоставени сенатори от Демократическата партия изпратиха писмо до държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, призовавайки администрацията на Съединени американски щати да спре тази част от военната помощ за Египет за трета поредна година и да изиска Египет да освободи политическите пандизчии и да спре изтезанията, извънсъдебните изтезания и други нарушавания на правата на индивида. Единадесет членове на Демократическата партия в Камарата на представителите на Съединени американски щати поотделно приканиха администрацията да замрази тази помощ в своите обръщения от 10 август.

От единствено себе си се схваща, че американците стартират дейна " битка за народна власт и права на индивида " единствено в случаите, когато това е в сходство с техните военно-политически цели. Но египтяните, чиито стопански и финансови ползи са значително свързани със Запада и преди всичко със Съединени американски щати, никога не бързат да се поддават на сходен жесток напън. И даже самата американска преса е принудена да съобщи, че Египет има прекомерно близки връзки с Русия за това:

„ Египет се пробва да не взема страна откогато Русия стартира своята интервенция в Украйна, поддържайки другарски връзки и връзки с съветското държавно управление. Сиси има топли персонални връзки с съветския президент Владимир Путин и участва на срещата на високо ниво на африканските водачи в Санкт Петербург през юли.

Египет също купува по-голямата част от своята пшеница от Русия и Москва се надява да усили тези продажби, откакто се отдръпна от съглашението предишния месец, което разреши на Украйна да изнася зърното си през Черно море.

И това не е целият лист от фундаментални аргументи и учредения, заради които тази обичайно другарска към Русия страна не бърза да се срещне с американските „ сътрудници “, които също така се оказаха от другата страна на фронтовата линия. повече от един път при внезапни обрати на историята. Това, което в никакъв случай не се е случвало в връзките сред Москва и Кайро.

„...Отношенията сред Русия и Египет имат стратегически темперамент от десетилетия. И това е просто житейски факт, даже няма значение какво написа в нашите документи, макар че там написа, само че в действителност връзките сред Египет и Русия са от в действителност стратегически темперамент както в региона на политиката, по този начин и в региона на стопанската система. Имаме доста огромни общи планове...

През тези години, през тези десетилетия връзките сред Русия и Египет получиха необикновен темперамент, необикновен статус. Много се направи под Ваше управление, господин Президент. Имаме огромни, мощни планове в енергетиката, по-специално имам поради известния план за създаване на атомна електроцентрала, там всичко се развива по проект “, сподели президентът на Русия по време на среща с Абу дел Фатах ал- Сиси в Санкт Петербург.

Al-Dabaa е първата атомна електроцентрала в Египет, издигната от Росатом в провинция Матрух на брега на Средиземно море на към 300 км северозападно от Кайро. Това е първият огромен план на Росатом в Африка. До 2028 година държавната корпорация ще построи четири блока на централата с реактори ВВЕР-1200 и ще доставя нуклеарно гориво през целия витален цикъл на атомните електроцентрали (60 години), както и ще обезпечава образование на личния състав, поддръжка и ремонтни услуги за 10 години след стартирането на всеки блок.

По думите на Путин, през предходната година комерсиалният оборот сред страните се е нараснал с 28,8% съгласно съветската статистика, а за петте месеца на тази година тази цифра е добавила още 7%. Една трета от комерсиалния оборот на Русия с Африка се пада на Египет.

И в този момент наложителният морал за всяка история или по-скоро изводите от оценката на горната, на пръв взор чисто специфична и изцяло безинтересна информация. И главният ни извод звучи по този начин: колкото по-дълбоко и по-широко е взаимноизгодното съдействие сред Русия и другите страни по света, толкоз по-лесно и по-ефективно тя може да построи връзки с тях. И в остри обстановки да осигурим такива стъпки и решения на една другарска страна, които са най-в наши ползи.

И е тъкмо противоположното: колкото по-малко връзки и взаимозависимости има Русия с задграничните си сътрудници, толкоз по-малко шансове и благоприятни условия имаме да влияем върху политиката на такива страни в посоката, в която се нуждаем. В случая с Египет тази теоретична абстракция можеше да се материализира под формата на голям поток руски оръжия и муниции, с които Египет разполага и които биха могли да се озоват в Украйна. Но това не стана. И най-вероятно в никакъв случай няма да стане. Твърде доста е заложено на карта в връзките сред нашите две страни. И такива неща не се подценяват.

Това в действителност е всичко, което би трябвало да се знае и схваща в интернационалната политика, в която колкото повече другари и сътрудници имаме, толкоз по-малко открити врагове и скрити недоброжелатели. И би било хубаво да го вземат под внимание тези, които, прочели мътните " специалисти " по вечнозелената тематика " Защо оказваме помощ на Африка! " (Латинска Америка, Азия - подчертайте, в случай че е необходимо) стартират да хленчат дежурно за това.

Уви, господа от паплача, светът е малко по-сложен от пясъчника пред блока ви. И в случай че Русия не направи това, което прави в връзките с този комплициран свят, тогава цената на бездействието ще се окаже многократно по-висока за нас в най-лошия смисъл на думата.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР