Интересът на купувачите към по-ново строителство, покупка на къщи и

...
Интересът на купувачите към по-ново строителство, покупка на къщи и
Коментари Харесай

Анализатор: Няма как да очакваме срив на цените на новото строителство

Интересът на купувачите към по-ново строителство, покупка на къщи и жилища в нови затворени комплекси ще се резервира през тази година, а инфлацията " бута " цените на строителните материали и труда и по този начин няма по какъв начин да чакаме срив на цените на новото строителство през 2022 година Това разяснява пред Българска телеграфна агенция основният анализатор на Националния указател за ново строителство Петър Мастиков.

Според него цените на жилищата ще се запазят на сходни на предходната година нива, като за някои видове здания като панелните жилища, те ще се редуцират сред 5 и 15 %, само че при качествените парцели, които са на топ местоположения, цените ще продължат да порастват.
 България е четвърта по растеж на издадените позволения за строителство в Европейски Съюз през 2021-а
България е четвърта по растеж на издадените позволения за строителство в Европейски Съюз през 2021-а

Разрешителните за градеж в Европейски Съюз са нарастнали с 15% през 2021 година

По думите му през предходната година строителството е достигнало рекордни равнища по отношение на последните 13 години и общата повърхност на стартирано ново строителство е 7,6 млн. квадратни метра РЗП - с 14% повече спрямо 2021 година За съпоставяне, най-големият размер сградно строителство е регистриран през 2007 година - 9,7 млн. квадратни метра. " Обемите в строителството предходната година последователно се доближават към " златната " за бранша година ", означи Мастиков.
 Недвижимите парцели са най-търсеният тип инвестиция през 2022-а година
Недвижимите парцели са най-търсеният тип инвестиция през 2022-а година

Как да се възползвате оптимално от капиталовите благоприятни условия

Жилищната промишленост е главен мотор на тези растежи, като на нея се падат над 75% от стартираните площи и има капацитет за напредък, добави специалистът. Ръст от над 37% има при комерсиалните здания, само че съгласно Мастиков строителството на молове у нас към този момент доближава своя най-много " и надали отсега нататък ще станем очевидци на нови площи от този вид ". Има и растеж при ваканционните комплекси, до момента в който при хотелите спадът е от цели 34 на 100, само че при SPA сегмента се резервира оптимизмът. Офис площите пък стартират да се възстановят от шока на пандемията и се връщат към растежа - въпреки и постепенно. Малко покачване има и в строителството на индустриални и логистични обекти.

За тази година се чака да бъде реализиран баланс сред търсенето и предлагането и ще стартира лека редукция на размерите на строителство, предвижда Мастиков и подсети, че за подготвяните вложения в строителството са нужни най-малко две-три години до реализация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР