Интересът към екзотични животни изглежда като хоби за хора, които

...
Интересът към екзотични животни изглежда като хоби за хора, които
Коментари Харесай

Характер и поведение на айну

Интересът към екзотични животни наподобява като занимание за хора, които не могат да получат задоволство от добре познати породи домашни любимци. Те не могат да предложат нищо ново и ненадейно като благоприятни условия и държание. Редките, скъпи и необикновени породи обаче изискват доста повече вложения освен в средства, само че и във време, отношение и схващане.

Това важи с особена мощ за породата японски кучета хокайдо, познати повече като айну. Какво би трябвало да знаем за характера и държанието на айну?

Древната порода, за която има сведения още преди Христа, е напряко неповторима. Тези безстрашни, издръжливи, отдадени и смели животни са били приучени да работят в недопечен климат, в сложен горски и планински терен. Суровият метод на живот ги е направил извънредно скъпи. Древните японци от народа айну, дал и името им, изцяло са разчитали за своята сигурност на това куче, способно да отбрани своя собственик и от най-свирепите диви зверове.

Макар че айну е относително малко куче, то е развило темперамент, отражение на суровата, рискова и непредсказуема японска природа. Темпераментът на айну е впечатляващ. Тези качества му оказват помощ да стане храбро и нападателно животно, когато би трябвало да отбрани стопанина си и да бъде палав, любящ и радостен домакински питомец в спокойна домашна среда.

Добре развитият усет, високият разсъдък и вътрешният компас, който айну има, са качества, които би трябвало да се имат поради при предпочитание тази порода да стане домакински любим. Обективната преценка на опциите на евентуалния собственик се постанова, тъй като той би трябвало да успее да овладее това животно, което може да бъде ту свирепо, ту умерено, само че постоянно извънредно самоуверено. На неговата душeвност би трябвало да подхожда собственик с мощна сила, на която айну да се подчини.

Айну е куче със удивително възприятие за достолепие. То е толкоз правдиво на стопанина си, че постоянно е деликатно, съмнително и внимателно към непознати. На него обаче може да се разчита, айну постоянно има точна преценка.

За хората, които пътуват в сложни терени, или употребяват породата като работно куче, е доста скъпо вроденото им възприятие за ориентировка. Те могат да върнат стопанина си вкъщи, в случай че се изгуби.

Стопаните обаче би трябвало да имат поради, че айну желае цялото внимание за себе си и е много ревностен към други домашни любимци, а и към други членове на фамилията. Трябва да му се обезпечава задоволително внимание, тъй като другояче силата му ще стане деструктивна.

 Айну или хокайдо Снимка: animalsbreeds

Енергичното, смело, наблюдателно и мъдро куче от породата айну не инцидентно е търсено за работни позиции в доста служби, а като домакински питомец е пълновръстен член на фамилията, на който може да се има цялостно доверие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР