Интензивна слънчева буря стана причина северни сияния да украсят небето

...
Интензивна слънчева буря стана причина северни сияния да украсят небето
Коментари Харесай

Силната слънчева буря предизвика ослепителни северни сияния по-далече на юг

Интензивна слънчева стихия стана причина северни сияния да украсят небето по-далече на юг от нормално, съобщи Асошиейтед прес.

Изригване на свръхгореща материя от Слънцето в края на предходната седмица изхвърли към Земята парещи газове, известни като плазма, със скорост от близо 3 милиона километра в час, заяви Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA).

Земята усети тежестта на бурята в неделя, като синоптиците предизвестиха операторите на електроцентрали и галактически апарати за евентуални разстройства.

За полярни сияния е обявено в елементи на Европа и Азия. В Съединени американски щати наблюдаващите на небето се любуваха на гледки от Уисконсин, Колорадо, Калифорния, Ню Мексико и даже Аризона - най-вече червеникаво зарево вместо типичния зелен искра.

От Центъра за прогнозиране на галактическото време на NOAA в Боулдър, Колорадо, означават, че явленията са следени извънредно надалеч на юг.

Колкото по-отдалечено е на север, толкоз по-хубаво е шоуто, защото енергизираните частици взаимодействат с атмосферата по-близо до Земята. Колкото по-далече е на юг, толкоз повече кривината на Земята прекъсва най-ослепителните подиуми, защото частиците взаимодействат по-високо в атмосферата, изясняват специалистите.

По думите им със усилването на слънчевия цикъл може да има повече благоприятни условия да се следят сходни небесни спектакли.

Това беше третата мощна геомагнитна стихия от началото на сегашния 11-годишен безоблачен цикъл през 2019 година, съгласно NOAA. Агенцията чака цикълът да доближи своя пик през 2024 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

За наблюдаващите на небето, които се намират по-надолу, южното зарево би трябвало да обезпечи също толкоз положителни представления.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР