Интензивен отстрел на диви прасета ще се извършва в 20-километровите

...
Интензивен отстрел на диви прасета ще се извършва в 20-километровите
Коментари Харесай

Изпращат горските на санитарен отстрел на диви прасета

Интензивен отстрел на диви свине ще се прави в 20-километровите зони към огнищата на регистрирани случаи на животни, заболели от африканска чума по свинете. Отстрелът няма да се прави от ловци, а от горски чиновници.
Това заяви съветникът на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева Георги Костов след среща в министерството с представители на ловно-рибарски организации, шефовете на Изпълнителната организация по горите Мирослав Маринов и на организацията по храните - Дамян Илиев.
Освен отделяне на 20-километрови зони към огнищата с АЧС, ще се обособят и 20-километрови зони към промишлените свинекомплекси и 20-километрови зони към базите за изкуствено отглеждане на дивеч.
"В зоните към огнищата ще се организира натоварен хигиеничен отстрел единствено от чиновници по горите и други чиновници, които ще бъдат посочени. Дамян Илиев увери, че хората, които ще се занимават с отстрела са "достатъчно огромни експерти ".
С цел най-стриктно съблюдаване на разпоредбите за сигурност няма да се позволява хигиеничен лов от сдруженията и дружините.
Горските стопанства ще приложат и спомагателни ограничения за ограничение на навлизането на хора и действия по горите в 10-километрова зона към огнищата. Това се отнася и за гъбари, билкари, туристи, дървосекачи. Ще се намерения и за обезпечаването на локалното население с дърва, увери Костов и изясни, че на нуждаещите ще им бъдат доставени дървета от други обитаеми места на същите цени.
Всички отстреляни свине ще бъдат неотложно загробвани, няма да се позволява месото им да бъде употребявано.
Припомняме, че 16 огнища на Африканска чума при домашните прасета са регистрирани от началото на годината.
11 от тях са в област Плевен, по 1 - в Бургаска, Врачанска, Варненска и Търговищка област и 2 - в област Русе. Засегнатите животновъдни обекти са главно от вид "лично стопанство ", които не са регистрирани в БАБХ. Регистриран е случай на чума и в една фамилна свинеферма.
До момента болестта е било открито при 20 диви прасета - 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 2 за област Плевен и по 1 за областите Русе, Враца, Варна и Търговище.
1,4 милиона лв. желаеха от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) да й възстановят от Министерския съвет за разноски по битката с африканската чума по свинете. Отделно от това още предходната седмица Министерски съвет взе решение за нови 3,7 милиона лв. за актуалната 2019 година - още веднъж по типове ограничения за битка с чумата.
Възможността да опазим страната си от епидемията на африканска чума по свинете, е да бъдем извънредно прецизни, изпълнявайки превенционни ограничения, прикани отрасловият министър Десислава Танева още при започване на юли месец, само че по-късно инспектори признаха, че частни стопани, даже и в огнищата на болестта, се пробват да се промъкнат около ограниченията и по този метод разнасят болестта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР