Интелектуалци, политици и журналисти обявиха началото на подписка за референдум

...
Интелектуалци, политици и журналисти обявиха началото на подписка за референдум
Коментари Харесай

Явор Дачков за смяната на 3 март: Човек се ражда на определена дата и това, че животът му минава кофти, не е оправдание да я смени

Интелектуалци, политици и публицисти оповестиха началото на подписка за референдум по въпроса да бъде ли 3 март народен празник на България. Сред присъствалите бяха евродепутатът Петър Витанов, историкът проф. Искра Баева, някогашният ръководител на Българска академия на науките акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков. Целта е преди всичко да се съберат 400 000 подписа, които са най-прекият, най-бързият и безапелационният път за осъществяване на подобен референдум, сподели Нотев.

Инициативата им идва седмици, откакто от „ Шипка “ президентът Радев разгласи: " Народното придвижване няма да допусне 3 март да бъде премахнат, националната ни памет - изтрита, а българската държавност – разградена ”.

„ Евродепутатът Перът Витанов ме предложения да вземам участие в тази самодейност. Без президентът да оглави политическа партия – не може да има такава. Не попитах Петър Витанов дали президентът е подстрекател на самодейността, само че се досетих. Очевидно двете неща са свързани, само че това не е политически план “, изясни в „ Тази заран “ журналистът Явор Дачков.

„ Моят претекст за присъединяване в този комитет беше да се каже обществено - „ не “ на безобразния опит на „ Продължаваме промяната “ да подменят националния празник на България “, безапелационен бе Дачков. Той добави, че е несериозно една страна да сменя националния си празник през 30-40 години.

„ Румен Радев не може да влезе в политиката, до момента в който е президент. Кметовете зависят от централната власт и от парите от бюджета. Радев може да оглави план след края на мандата си “, добави Явор Дачков.

 

Според журналиста Асен Генов Румен Радев играе ролята на опозиционен водач.

„ Идеята за основаването на предприемчив комитет за опазване или смяната на националния празник е един сюжет, който към този момент сме изгледали. Видяхме метода, по който Слави Трифонов влезе в политиката, прикрит зад референдум. Този предприемчив комитет е реализация на концепцията на президента за така наречен „ национално придвижване “. Президентът прокарва разграничителни граници. Ако президентът желае да се изживее като политически опозиционен водач, единственото, което му остава, е да се отдръпна от поста и да стартира деен опозиционен и политически живот “, акцентира той.

„ За мен и майката ми 3 март е хубава дата, тъй като съм роден тогава, само че тя не е толкоз безспорна от позиция на българската история. Инициативният комитет би трябвало да съобщи – „ ние осъществяваме политическите проекти на президента “, сподели още Асен Генов.

Човек се ражда на избрана дата и това, че животът му минава кофти, не е опрощение да желае да я смени. 3 март е рождената дата на Третата българска страна, акцентира Явор Дачков.

Инфо: бТВ

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР