Интеграцията на Западните Балкани по време на българското председателство не

...
Интеграцията на Западните Балкани по време на българското председателство не
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Решението за руските дипломати може да бъде променено

Интеграцията на Западните Балкани по време на българското председателство не е пред неуспех. Подготовката за срещата продължава. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила във връзка срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани на 17 май в София.

Много е значимо какво ще бъде записано в декларацията, която ще приемем. С нашите сътрудници от Европейския съюз се дискутира дали декларацията да е от името на 28-те или 28 плюс шест страни, добави тя. Желанието на Косово да участва е изрично, посочи Захариева.

Идеята не е разединяваме, тази среща би трябвало да сътвори вероятност, а не да сътвори проблеми. Трябва да сме оптимисти, само че и реалисти. Нашата цел е да обединим и да дадем явен политически сигнал. Факт е, че пет европейски страни не са признали Косово. Няма по какъв начин да приказваме за участие на Косово, до момента в който не се случи признаването на Косово от всички страни членки на Европейския съюз, разяснява външният министър.

Напрежение на Балканите постоянно е имало, европейската вероятност е тази, поради която, когато прехвърчат искри, се успокояват нещата, уточни Захариева.

Тя акцентира, че не е правилно, че българската страна не е имала позиция по случая "Скрипал ". Ние осъждаме потреблението на химическо оръжие където и да е. Неслучайно след Втората международна война Организация на обединените нации сътвори комисия и спогодба за възбрана на потреблението на такова оръжие. На редица интернационалните срещи осъдихме потреблението на химическо оръжие. Предприехме дейности, извиквайки за съвещания на нашия дипломат, съобщи вицепремиерът.

В отговор на въпрос Екатерина Захариева посочи, че решението да не гоним съветски дипломати може да бъде променено. Винаги може да се разискват нещата при развиване на обстановката, сподели тя.

Захариева е безапелационна, че не е оказван интернационален напън на България за позиция по случая. Доказали сме неведнъж, че сме взаимен и предан член на Европейския съюз. Българските ползи изискват мощен и единен Европейски съюз. Решението да се експулсират или не дипломати е суверенно решение на България, сподели още Екатерина Захариева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР