Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

Анализът на ИСА: Президентът в остър конфликт в партиите, политическата криза - без решение

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец ноември 2022 година под заглавие:

ПРЕЗИДЕНТЪТ В ОСТЪР КОНФЛИКТ С ПАРТИИТЕ, ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА – БЕЗ РЕШЕНИЕ

ВАРИАНТИ ЗА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО – ШАНС ЗА ТРЕТИЯ МАНДАТ

 

ТЕСТЪТ „ ШЕНГЕН “ - СОФИЯ съдебна експертиза ИЗПРАВИ ПРЕД ИСТОРИЧЕСКО УНИЖЕНИЕ

 

ИВАН ГЕШЕВ – ВОЙНА НА ВОЙНАТА Пожарна охрана ПЪТИЩАТА

 

ПОЛИТИЧЕСКИ БУРИ И ИКОНОМИЧЕСКО ЗАТИШИЕ

 

НЕЯСНИ ПОЛИТИКИ – РИСКОВ БЮДЖЕТ

Предлагаме ви обобщение от главните заключения и прогнози:

Дневният ред на хайлайф и жители от ден на ден се разминава.

След двегодишни турбуленции и растящи опасности страната се нуждае от постоянен, не от краткотраен кабинет. Това е единствената причина за излизане от политическата рецесия и стабилизация. Към този миг упованията за сходен оптимистичен процес са нереалистични.

 

ГЕРБ номинира за министър председател експертна фигура - проф. Николай Габровски, само че парламентарно болшинство за реализация на първия мандат няма.

 След близо два месеца на срещи, диалози, съвещания упованията са там, където бяха през цялото време – при третия мандат.

 

Престрелката сред Радев и Демократична България (21 ноември) по време на консултациите отстрани разновидността Демократична България да е негов мандатоносител. Остават Българска социалистическа партия и „ Български напредък “, а развръзката е подвластна на външната и вътрешна политическа динамичност, защото закрепеният период за връчване на мандата се отдалечи доста – след Нова година.

 

Кого ще избере президентът, е въпрос, който има своята тежест. Стабилизиране на Нинова посредством присъединяване на Българска социалистическа партия във властта като че ли не влиза в сметките на Радев, чиито благосклонности са ориентирани по-скоро към нейните съперници.

 

Към този миг картината наподобява по този начин: първият и вторият мандат ще се употребяват, с цел да се генерира позитивен имидж и да се завоюват точки в играта „ кой провали шанса да има постоянно държавно управление “.

 

Дилемата е сред реализация на третия мандат и нови избори. Стигне ли се до такава степен, ГЕРБ е в ситуацията на win-win. Партията се завръща на сцената като предвидимо първа политическа мощ.

 

При трети мандат с нейно присъединяване (експертно, техническо правителство) ГЕРБ ще играе ролята на носеща структура.

 

В позиция win-win ще бъде и Движение за права и свободи, както и президентската институция, която при постоянно държавно управление ще смъкна от себе си отговорността за по-тежката 2023 година, при нови избори пък ще може да продължи да моделира партийната система.

 

Засега няма ясно изразена подготвеност за взаимни отстъпки по нито една разграничителна линия - статукво-промяна, Изток-Запад, хартия-машина.

 

При неуспех и на трите проучвателни мандата и избори с хартиена бюлетина политическата рецесия ще се изостри още повече, а идващите договаряния за образуване на болшинство ще бъдат още по-трудни. Ако и при тях се стигне до задънена улица, ексклузивен парламентарен избор и локални избори могат да се слеят, което ще е причина за решителна борба за развръзка на всички конфликтни точки.

 

Съставянето на държавно управление в този момент се прави и с тънката сметка за идния районен избор, който ще раздаде на всички партии нови карти в политическата игра.

 

Добавената стойност на консултациите при президента за сформиране на постоянно държавно управление е нула.

Те се трансфораха в терен за пледоарии за дейностите на служебните министри и на самото президентство и в това време - за невъзмутима кавга със събеседниците точка по точка при самодейността на домакина.

 

Разликата в неофициалния статут на президента е голяма – по времето на ГЕРБ и изключително след старта на митингите (2020) той бе бойкотиран от редица партии, до момента в който в този момент е мощната фигура, която постанова тематики, дневен ред, цели, тези.

 

Радев сподели свръхчувствителност към рецензия.

 

Президентът губи прозападния сегмент, а доверието към него по другата разграничителна линия корупция и антикорупция е в начален стадий на ерозия.

 

Той е в по-остър спор с партиите, които с поддръжката си му осигуриха втория мандат – Българска социалистическа партия, Политическа партия, Демократична България.

 

Нещо повече - Радев и Политическа партия към този момент са в зрелищна война, чиято заостреност е сравнима с войната, която се водеше сред ГЕРБ и президента. Самата имитация на Радев „ както надживяхме автократичния модел, по този начин ще надживеем и тази шмекерия “ поставя някакъв знак за тъждество.
Държавният глава се пробва да занули план, за който призна, че самичък е дал зелена светлина.

 

Важната динамичност към президента е, че към този момент се разграничава от всички.

 

Проблемът е в ескалиращото разграничаване сред „ той “ (президентът) и „ те “ (партиите, политическият елит), като греховете/негативите си приписват на „ те “, позитивите на „ той “.

Без да има ясна граница сред ръководещи и съпротива, защото няма болшинство към постоянно държавно управление, Народното събрание се трансформира в сцена на гладиаторски борби. Често – с предизборни цели.

 

От близо две години главната алена линия течеше по оста статукво-промяна. От февруари насам към нея се добави и друга, също толкоз значима – Изток-Запад. През този месец, до момента в който видимо се търсеха мостове и допирни точки, се прибави и непримиримото разделяне за метода на гласоподаване – хартия или машина. Протестите се върнаха в обществения живот.

 

Ако приключи мандата си без да излъчи държавно управление, 48-то Народно събрание може да се запомни като Народното събрание, който върна хартиената бюлетина. Дали това ще е с позитивен или негативен знак ще зависи от хода и интензивността на идващия избор, без значение по кое време ще бъде той.

 

Проблем при поправките на Изборния кодекс преди всичко са темповете и заобикалянето на публичното разискване.

Наложи се убеждението, че без значение от метода на гласоподаване – хартия или машини, изборният развой постоянно ще бъде продънен. Това е най-лошата вест за демократичните процеси в България.

 

Има риск доверието в изборния развой и в партиите да стигне до рекордно ниско равнище. Оттук – до нов спад в изборната интензивност.

 

Отчуждението на жителите от политиката се задълбочава.

Гражданското общество се трансформира в спор сред агитки.

 

В политическия развой стартират да тежат единствено партиите, които могат да активизират твърдите си електорати.

Правителството „ Донев “ работи в странна обстановка на парламент, който работи по-дълго от досегашната процедура. То няма нито главен съдружник, нито главен конкурент измежду политическите партии. По другите линии (модернизация на армията, доставки на газ, енергийна сигурност) се конфронтира и с разнообразни партии. Това му разрешава да лавира, защото няма против себе си единен съперник.

 

Първоначалният взлом на кадрови рокади продължи без да срещне опозиция от всички обединения.

 

Изказването на президента в смисъл „ да желаят оставки, когато си създадат държавно управление “ е надменно към партиите.
Реално различен коректив на политиката на служебното държавно управление, назначено от президента, няма.

 

„ Шенген “ се трансформира в тест за способността за консолидацията на политическия ни хайлайф.

Развитията преди Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 8 декември са доста неприятни за България.

 

Ако страната ни бъде разграничена от Румъния, последствията във всички посоки ще бъдат пагубни. България ще се трансформира в единствената страна от Европейски Съюз, стигматизирана публично, без значение от политическите заявления на Европейския парламент и на Еврокомисията, че сме подготвени за приемане в зоната.
Ще бъде триумф, в случай че не се стигне до най-кошмарния сюжет, който разделя София и Букурещ.

Министерство на вътрешните работи има тежки проблеми с интегритета на фрагментите на всички равнища, както и с подготовката на служителите на реда, ресурсите, техниката, която да обезпечава тяхната сигурност.

 

Двата недостига образуват среда, в която бранш „ Сигурност “ не може да прави пълноценно своята работа в отбрана на жителите и освен това – да подсигурява здравето и живота на своите чиновници.
Оформя се рискова наклонност – интегритетът на фрагментите е под въпрос (доказателство – казусът „ Семерджиев “), до момента в който в това време се чуват гласове, че служителите на реда би трябвало да получат повече пълномощия. Двата процеса – реподбор на фрагментите и осъвременяване на техните пълномощия би трябвало да вървят редом. В противоположен случай злоупотребата с права може да стане идващият нарастващ проблем, който ще засегне цялото общество.

Вътрешното положение на ГЕРБ остава устойчиво, което е основно преимущество на фона на цялостната партийна динамичност, при която партии се появяват и изчезват, стигат до върха (първа сила), а след това се спускат към дъното.

ГЕРБ към момента не е излязла от политическата изолираност, само че дотук преодоля доста съществени рецесии (протести 2020, загуби на избори, стигматизация и върнати мандати) и влиза в годината на локалните избори в добра форма.

Властовите позиции в общините резервира въздействието й в националния парламент, в този момент същото това въздействие следва да бъде вложено назад в районите. Местните ръководства са ключът освен към бъдещите развития на цялата политическа система, само че и към вероятностите за ГЕРБ.

 

„ Продължаваме промяната “ не съумяват да излязат от ролята на догонващи. Около водачите й се наслагват скандал след скандал (Джемкорп, ББР, АПИ).

 

Формацията играе непримирима съпротива на ГЕРБ и Движение за права и свободи и това е, което държи гласоподавателите й в нейната орбита.

Местните избори са Рубикон за партията. Консолидацията й към този момент е под въпрос, само че пукнатините в Политическа партия бяха стопирани от измененията в Изборния кодекс. Хартиената бюлетина/коалиция още веднъж ги консолидира.

Движение за права и свободи заявява предпочитание да влезе във властта, само че е подготвена и за предварителни избори. Конфронтационният градус с Политическа партия и Демократична България остава доста висок.

 

„ Възраждане “ е изключена от всички формати за сформиране на държавно управление. Това е партията, която е най-силно заинтригувана от нови избори.

 

Няма индикации да подвига рейтинга си, само че развиване, което би довело до предварителни избори, ще оформи чувство, че останалите обединения са лишени от политически потентност.

 

С самодейността за смяна в Изборния кодекс, която дава опция и за гласоподаване с хартиена бюлетина Българска социалистическа партия влезе в окото на политическата стихия.

 

Партията е в комплицирана обстановка, защото подривните дейности и от президентската институция са многопластови.

В опита за ляво обединяване без Българска социалистическа партия авансово са заложени разломни процеси.

 

Комуникацията сред Демократична България и Политическа партия върви на приливи и на отливи, а Политическа партия показва високо самочувствие и по отношение на единствения си останал сътрудник, на който може да разчита.

 

Идентификацията сред двете политически сили работи против Демократична България, защото дребната коалиция е с корав, само че ограничен електорат, до момента в който периферията обичайно поглежда и към партньорство с ГЕРБ.

 

„ Български напредък “ съвсем изчезнаха от обществения терен. Нямат своя тематика, по която да приказват, не генерират хрумвания и поддържат рисково невисок профил.

 

Шансът на Стефан Янев да се задържи в политиката е, в случай че групировката получи третия мандат и успее да го осъществя.

 

Ноември 2022 година ще остане в стопанската история на страната като следващо доказателство, че макар влошената вътрешно-политическа и външна среда стопанската система се пробва да откри пролуки на свиващите се пазари и да поеме глътка въздух преди изрично
предстоящото закъснение до точката на заледяване през идната година.

 

Войната в Украйна и спирането на доставките на енергоизточници от Русия ще докара и до повишение на смъртността в Европа. В този смисъл, войната ще коства човешки животи и в Европейски Съюз, макар че тук не се водят военни дейности. Несъмнено, войната разрушава европейската стопанска система освен сега, само че ще има трайни стопански последствия.

 

След бурното възобновяване на световната стопанска система от пандемията интернационалната обстановка остава фрагментирана и нестабилна.
Европейската стопанска система обезверено се пробва да избегне рецесията.

 

Два фактора бутат настойчиво надолу европейската стопанска система – покачващите се лихви и високите цени на силата.

 

Намаляването на търсенето от водещи сътрудници за българската стопанска система ще нанесе удар върху износа, който е един от главните мотори на икономическия напредък.

 

Всички институции понижиха прогнозата си за растежа за идната година по отношение на предходните си прогнози и той най-вероятно ще е към 1%, като в това време организациите покачиха прогнозите си за инфлацията. По-бавният стопански напредък води до по-ниски данъчни доходи, което слага бюджета през идната година в неподходяща позиция.

 

Служебното държавно управление създаде няколко сюжета на разходната част на бюджета с желание да изясни, че при мощно забавяща се стопанска система и опасности пред финансово-икономическата непоклатимост, фискалната политика би трябвало да е спестовна и ефикасна. При неразбираемо политическо болшинство и неразбираеми политики бюджетът за 2023 година най-вероятно ще е компромис сред популизма и страха от финансова дестабилизация.

 
Анализът е направен от екип в състав:
Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Косово)

Борислав Ангелов (Северна Македония)
 
Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ И ВЪТРЕШНА ДИНАМИКА

 

ВАРИАНТИ ЗА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО – ШАНС ЗА ТРЕТИЯ МАНДАТ
ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ УДЪЛЖИ И ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА
ПАРЛАМЕНТЪТ – ОТ ХИБЕРНАЦИЯ КЪМ ХИПЕРАКТИВНОСТ ЗА ИЗБОРНИТЕ ПРАВИЛА
СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО – В КОНФЛИКТ С ПАРТИИТЕ
ТЕСТЪТ „ ШЕНГЕН “ - СОФИЯ съдебна експертиза ИЗПРАВИ ПРЕД ИСТОРИЧЕСКО УНИЖЕНИЕ
НОВИ ТРУСОВЕ В СЕКТОР „ СИГУРНОСТ “
ИВАН ГЕШЕВ - ВОЙНА НА ВОЙНАТА Пожарна охрана ПЪТИЩАТА
33 ГОДИНИ ПРЕХОД – РАВНОСМЕТКАТА

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

 

ГЕРБ – МАНЕВРИ ПРЕДИ ПЪРВИЯ МАНДАТ
„ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА “ - БЕЗ ПОЛЕЗЕН ХОД
Движение за права и свободи – ПРИЗИВ КЪМ Европейски Съюз И НАТО СРЕЩУ СПЕКУЛАЦИИТЕ НА КРЪГА „ КАПИТАЛ “
„ ВЪЗРАЖДАНЕ “ - ОПОЗИЦИЯ НА ВСИЧКИ И ВСИЧКО
Българска социалистическа партия – РАЗРИВ С Политическа партия ЗАРАДИ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОТКАЗВА ли ПАРТНЬОРСТВО НА ГЕРБ
„ БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД “ - КОМПРОМИСИ И НИСЪК ПРОФИЛ

IV. ИКОНОМИКА

 

ПОЛИТИЧЕСКИ БУРИ И ИКОНОМИЧЕСКО ЗАТИШИЕ
ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГИЯТА УБИВАТ!
НЕСТАБИЛНОСТ В МЕЖДУНАРОДНАТА КОНЮНКТУРА
ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА – В ОПИТ ДА ИЗБЕГНЕ РЕЦЕСИЯТА
ЗЕЛЕНИЯТ ПРЕХОД съдебна експертиза ЗАБАВЯ
ГЕОПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ ЗАПОЧНАХА ДА съдебна експертиза ПРЕСИЧАТ С ИКОНОМИЧЕСКИТЕ
РЕЙТИНГЪТ НА БЪЛГАРИЯ
ДОБРИ НОВИНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА
НОЕМВРИ – ВРЕМЕ ЗА ПРОГНОЗИ
НЕЯСНИ ПОЛИТИКИ – РИСКОВ БЮДЖЕТ

V. ГЕОПОЛИТИКА

 

ТЕНДЕНЦИИ В ЧЕРНОМОРСКО-КАСПИЙСКИЯ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ РЕГИОН

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

 

ГЪРЦИЯ Е ЗАТРУДНЕНА ОТ ИЗБОРИТЕ В ИЗРАЕЛ
КОСОВО – ПОДГОТОВКА ЗА ВАЖНИТЕ ПРЕГОВОРИ СЪС СЪРБИЯ
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ОТНОШЕНИЕТО КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ КЛУБОВЕ СТАВА РЕЦИДИВ

Пълният 79-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР