Институтът за германска икономика в Кьолн е анализирал перспективите пред

...
Институтът за германска икономика в Кьолн е анализирал перспективите пред
Коментари Харесай

Кои са най-добре платените професии за хора без висше образование в Германия?

Институтът за немска стопанска система в Кьолн е анализирал вероятностите пред хора под 30-годишна възраст, които са приключили професионално обучение. Статистиката сочи, че по принцип висшистите получават по-високи заплати от среднистите, само че едно професионално обучение също може да обезпечи напълно прилични приходи. През 2020 година младите експерти без висше обучение в Германия са получавали приблизително по 2900 брутна месечна заплата.

Кои специалности са най-зле или най-добре платени?

Най-зле платени са фризьорите и фризьорките - там междинното месечно заплащане възлиза на 1679 евро. Освен това в тази специалност предлагането е по-високо от търсенето: за всеки 100 работни места аплайват по 120 души. Малко пари изкарват и продавачите в хлебарници, пекарни и сладкарници: 1800 евро на месец. Впрочем, заплащането в областта на гастрономията като цяло е ниско. Това важи както за готвачите и пекарите, по този начин и за работещите в отглеждането на животни, в това число и ветеринарните фелдшери.

Професиите, свързани с грижа за животни, носят по 2100 евро на месец, а фотографията обезпечава на един новак експерт приблизително по 2000 евро месечно. Интересно е, че видео- и киномонтажистите изкарват едвам по към 2500 евро месечно, само че все пак специалността им се радва на огромна известност измежду випускниците на междинните учебни заведения.

Много известни са и специалностите за среднисти в IT-бранша

За създаване на програмен продукт младите експерти могат да изкарват по 3200 евро месечно, а информатиците - близо 3500. А другояче в средата на класациите по възнаграждение попадат следните както мъжки, по този начин и женски специалности: офис-асистенти, възпитатели, кранисти, водачи в публичния превоз, бояджии, строители, шлосери, санитарни техници.

Особено положителни пари изкарват индустриалните плановици и ръководителите на индустриални процеси. Там междинната заплата преди налози възлиза на 4300 евро. Почти толкоз изкарват и авиотехниците, високи са заплатите за млади експерти без висше обучение и във финансовия, банковия и застрахователния бранш. На четвърто място в рейтинга на най-високо платените специалности за среднисти са експертите по химически технологии и по фармацевтика. Следват ги пожарникарите, които взимат по 4000 евро месечно, като тяхната специалност сега е доста търсена в Германия.

Дефицит на фрагменти се следи и при други специалности за среднисти, където се печелят положителни пари, да вземем за пример в електротехниката, автоматизацията и металообработването. На високо възнаграждение могат да разчитат и младежите без висше обучение в някои медицински специалности като механически и медицински асистенти - те изкарват по близо 4000 евро месечно. Доста по-ниски обаче са заплатите на личния състав, който се грижи за заболели и възрастни хора.

Какво е по-важно от парите?

Въз основа на тези данни експертите от Института за немска стопанска система сътвориха и интерактивна карта, където могат да се сравнят заплатите в другите специалности, които не изискват висше обучение. В разбора на института категорично се акцентира, че заплатата не играе решаващата роля при избора на специалност.

Младите германци отдават по-голямо значение на опциите за професионална реализация, за разрастване на личните качества и ползи, на публичната известност и обществения статут на специалността - а също по този начин дали определената специалност дава отговор на тяхната субективна визия за личното им обществено състояние.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР