Институтът Роберт Кох събира данните за всички случаи на хора,

...
Институтът Роберт Кох събира данните за всички случаи на хора,
Коментари Харесай

Ваксинирани, но болни от COVID-19: Каква е причината? |

Институтът " Роберт Кох " събира данните за всички случаи на хора, които са се разболeли макар имунизацията. От тях излиза наяве, че от началото на имунизационната акция в Германия е имало общо 47 753 " пробива " в имунизационната отбрана - по този начин учените назовават случаите на болести на имунизирани, написа.

На тази база институтът дефинира успеваемостта на имунизациите от последните четири седмици на 84% за възрастовата група под 60 години и на 83% за хората над 60. Същевременно се установи, че Делта разновидността, на която сега в Германия се дължат 99,9% от инфекциите, усилва броя на пробивите, тъй като този вид на вируса е доста по-заразен от първичната форма.

Защо изобщо се получават пробиви?

Това, че могат да се заразят и ваксинирани хора, бе известно още след появяването на имунизациите. Направените изследвания посочваха, че препаратите работят доста добре, само че нито един от тях няма 100% успеваемост. Затова „ пробивите “ са нещо обикновено - както и при другите ваксини.

Увеличението на пробивите, което се следи в този момент, е обвързвано и с това, че мнозина към този момент не се придържат толкоз прецизно към разпоредбите за хигиена, споделя имуноложката Катрин О` Брайън от Световната здравна организация (СЗО). Тя акцентира, че ограниченията за сигурност са доста значими, с цел да се задържи разпространяването на вируса. „ Ако вирусът се популяризира все по-бързо и от ден на ден, нараства и вероятността да се влезе в контакт с него - а това визира и ваксинираните “, споделя тя. Защото в някои редки случаи биха могли да се разболеят и те.

Колко трайна е имунната отбрана?

Към това се прибавя събитието, че отбраната след имунизация спада с времето - защото антителата, построени против ковид, последователно понижават. Но оттова не следва, че организмът на индивида е безсилен - имунната система включва и други защитни механизми, които се задействат посредством имунизацията.

Хората, които са се заразили макар имунизацията, евентуално могат на собствен ред да популяризират болестта. Но към този момент не е изцяло изяснено в продължение на какъв интервал човек остава инфектиран за останалите след пробива на имунизационната отбрана.

Кои са най-засегнати?

Рискът от заболяване с ковид след имунизация не е идентичен за всички. Особено наранени са хората с отслабена имунна система, изяснява О` Брайън - да вземем за пример след трансплантация на орган или по време на терапия против раково заболяване. Това се дължи и на обстоятелството, че с възрастта имунната система става по-малко гъвкава – тя не е към този момент по този начин мощна против непознати за нея вируси. Резултатът: имунизацията въздейства по-слабо или по никакъв начин и не е допустимо да се реализира трайна отбрана.

Това се вижда и от настоящите данни на Института „ Роберт Кох “: във възрастовата група на над 60-годишните делът на пробивите през последните четири седмици измежду симптоматичните случаи на Ковид-19 е от съвсем 45 %. При по-младите хора този дял е от 21,3 на 100, а при най-младите от 1,4 на 100. Но следва да се има поради и това, че квотата на имунизираните при хората над 60 години е доста по-висока, в сравнение с измежду другите възрастови групи.

Как протича болестта?

Имунизираните имат едно ясно преимущество - даже при положение на зараза: те по предписание не се разболяват тежко, споделя имуноложката О` Брайън. Мнозина даже не схващат, че са се разболели или пък имат напълно слаби признаци.

Но и в това отношение възрастта играе роля. В проучване на Медицинското учебно заведение в Йейл са били оценени данните на съвсем 1000 пациенти с COVID-19. Установено е, че хората, които са се разболели макар имунизацията и се е наложило да бъдат лекувани в болница, са били приблизително на 80,5 години. Много от тях имали хронични предишни болести. В Германия до момента има 585 души над 60 години, които са умряли от COVID-19, без значение че са били ваксинирани. Във възрастовата група под 60 години са единствено трима.

Колко мощна е отбраната против тежки форми на COVID-19?

Но и за по-възрастните важи, че като цяло имунизацията значително защищава от тежко или смъртоносно заболяване. Според настоящите данни от Израел - във всички възрастови групи отбраната е над 80 %.

По преценка на Института „ Роберт Кох “, изцяло имунизираните хора над 60 години в Германия са предпазени до към 95 % от риска да им се наложи болнично лекуване и към 93 % - от гибел. Тези данни включват и известните случаи на пробиви от последните четири седмици.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР