Институтът по океанология “Проф. Фритьоф Нансен - БАН подкрепя бизнеса

...
Институтът по океанология “Проф. Фритьоф Нансен - БАН подкрепя бизнеса
Коментари Харесай

Институтът по океанология изработи карти с най-подходящи райони за отглеждане на аквакултури

Институтът по океанология “Проф. Фритьоф Нансен ” - Българска академия на науките поддържа бизнеса от Синята стопанска система със задълбочени разбори при избора на региони за развъждане на аквакултури по българското крайбрежие на Черно море.

ИО - Българска академия на науките създаде още през 2017 година наставления по отношение на " Актуализация на инструкцията за идентифициране на регионите с крайбрежни морски води, осигуряващи, или имащи опция да обезпечат условия за отглеждане на черупкови организми ”. Тези наставления се основават на разбор на данни от 26 експедиции, извършени от института и са налични от 5 години за фирмите, които се развиват в бранш “Аквакултури ”.

Основен метод при избор на регионите е разбор, при който се наслагват редица карти с разпределението на параметри, контролиращи и ограничаващи пространствения обсег на зоните, пригодни за развъждане на аквакултури. В резултат са направени карти на “Индекса на склонност ” (suitability index), като най-подходящи за развъждане на аквакултури са зоните с висока стойност на показателя.

В множеството случаи главните фактори за развиване на аквакултури в дадена зона от крайбрежието ни са съществуването на хранителна среда и динамичност на водните маси. При среда със слаба динамичност на водите, с изключение на незадоволително храна, има риск от основаване на безкислородни условия на дъното.

Критериите и спомагателните фактори, по които учените в ИО - Българска академия на науките дефинират най-подходящите зони за развиване на аквакултури у нас, включват междинна температура на морската вода, соленост, рН, присъщи за съответния регион неспокойствие и течения, наличие на О2, съществуване на фитопланктон и суспендирано органично вещество – задоволителна хранителна база, съществуване на задоволително количество ларви в планктона и други.

Сред ограничаващите фактори за избора на зоните са дълбочините на съответните региони, откритите зауствания, които значително са източници на замърсяване в крайбрежната среда, близостта до курортни обекти и устията на реки, региони с натоварен корабен трафик и други.

Учените от ИО - Българска академия на науките дефинират “Индекс на склонност ” на съответни зони от акваторията за развиване на аквакултури. Скалата стартира със “Зони с доста ниска степен на склонност ” до “Изключително подобаващи зони за развъждане на аквакултури ”.

В резултат на активността на ИО – Българска академия на науките, е обновена и инструкцията за идентифициране на регионите за развъждане на аквакултури, в частност черупкови организми.

Предписанията се основават на разбор на данни от 26 експедиции по мониторинга за положението на морската среда в Черно море за интервала 2012-2016 година, осъществяван годишно на съображение член 171, алинея 2,т. 3 от Закона за водите и по силата на Споразумения с Министерство на околната среда и водите и според параметри, включени в Наредба №4 от 20.10.2000 година за качество на водите за рибовъдство и за отглеждане на черупкови организми и личен мониторинг на БДЧР в мидени ферми. Извършен е и изчерпателен разбор за подходи и фактори при избор на региони за развъждане на аквакултури.

Карта на склонност за развъждане на морски черупчести организми.

Легенда: Зони според от цената на показателя на склонност: > 0.75 - извънредно подобаващи зони за развъждане на аквакултури, 0.50–0.75 - доста подобаващи зони, 0.35–0.50 – умерено подобаващи зони, 0.25–0.35 ниска степен на склонност, 0–0.25 доста ниска степен на склонност.

Карта на всички зони, осигуряващи или имащи опция да обезпечат условия за живот и възпроизводство на черупкови организми
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР