Инсталацията със заглавие Честит празник 9.09.1944 г., неблагодарници посрещна тази

...
Инсталацията със заглавие Честит празник 9.09.1944 г., неблагодарници посрещна тази
Коментари Харесай

Скулптор боядиса фонтан в кървавочервено за 9 септември

Инсталацията със заглавие " Честит празник 9.09.1944 година, неблагодарници " посрещна тази заран минувачите в Докторската градинка в София. Неин създател е скулпторът Андрей Врабчев, който на 1 април тази година изкара скулптура на премиера Бойко Борисов със светещи очи на площад " Гарибалди ". Повод за днешната акция е 75-годишнината от деветосептемврийския прелом, който поставя началото на траялия 45 години комунистически режим в България.

Инсталацията беше осъществена в 7.00 часа благодарение на 2 кофи стоманен оксид. Пред " Дневник " Врабчев изясни, че по този метод той препраща към " кървавата баня ", до която е довела окупацията на България от Съветския съюз. До голямото количество българи, жертви на първите седмици от режима.
 Ефектът е реализиран с 2 кофи стоманен оксид.
Ефектът е реализиран с 2 кофи стоманен оксид.

" Това е ден, който и до през днешния ден продължава да разделя обществото. Според мен е извънредно време да се постави завършек на това, както и на спекулациите към антифашистката битка. На тази дата България е окупирана, а не освободена ", сподели Врабчев. Той разясни, че съпътстващият надпис би трябвало да оказва помощ за по-лесното схващане от страна на феновете. Използвал е думата " неблагодарници ", тъй като България все се оказвала " неблагодарна " пред някой, който претендира, че е направил нещо положително по отношение на страната.

Врабчев не желае да политизира работата си. За него изкуството и политиката са свързани там, където се стои моралът. " За страдание в България моралът постоянно стои на назад във времето ", клати глава той. Скулпторът признава, че концепцията е остаряла - потреблението на цвят и вода, с цел да се съобщи съответно обръщение. Избраната локация се дължи както на близостта до Руския културно-информационен център, по този начин и на размера на фонтана, тъй като е търсил нещо, което да му е " по силите ".

 Андрей Врабчев
Андрей Врабчев

Врабчев се надява някой ден да се реализира помиряване в обществото по въпрос на тази дата, тъй като разединението към този момент трае десетилетия. " Това се дължи на неналичието на разграничаване сред положително и зло. Знаем по какъв начин другари предаваха другари ", означи той. Това, което го тормози, е, че младите генерации не познават историята. " Никой режим не е бил идеален, само че нещата би трябвало да бъдат казани такива, каквито са. Само по този начин ще изчезне тази разграничителна линия ", посочи Врабчев.

Пред " Дневник " той изясни, че повода за продуктивността му през годината е, че в чисто персонален проект е решил да осъществя доста от концепциите си. Според него галерийният живот в страната не е толкоз огромен и това е един добър метод да демонстрира творбите си пред хората.

 Фонтанът по този начин и не беше пуснат.
Фонтанът по този начин и не беше пуснат.

Врабчев сподели още, че има готова работа и за 10 ноември. " Единственото ми терзание е да не досадя на публиката, само че имам голямо предпочитание да я извърша, тъй като ми е на сърце и като форма, и като обръщение. И въпреки всичко може и да изчакам още една година ", приключи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР