Инсталация на водород започва да стопява сметките в Стамболийски. Така

...
Инсталация на водород започва да стопява сметките в Стамболийски. Така
Коментари Харесай

Община Стамболийски първа с инсталация на водород

Инсталация на водород стартира да стопява сметките в Стамболийски. Така тя ще бъде една от първите енергийно самостоятелни общини  в България. За следващ път с помощта на кмета Георги Мараджиев се  вкарва новаторски метод към избран проблем.

„ Дързостта да бъдеш първи не е привилегия! Не е даденост! Не е комфорт! Да си там горе на високото, където вятъра брули най-вече е битка не за оцеляване, а да останеш на върха “, разяснява Мараджиев.

Този път на прицел са големите сметки за електричество през зимата, които ще бъдат стопени с въвеждането на водородната апаратура. С такава от скоро се отоплява и постройката на общинската администрация. 8 процента  водород постъпва в горелката на газовия казан и така  на всички места е топло.

Кметът прецизира, че Стамболийски е първата община в България, която влага 1 200 000 лева в съоръжения за произвеждане на водород. Какво значи това?  По думите му от елементарна вода инсталацията създава водород, посредством електролиза (отделя водорода от кислорода), водородът се подава към горелката, там се смесва с горивото, изгаря и по този начин се икономисват 50 % от разхода на разнообразни типове горива, с които работят котлите.

Водородни системи ще бъдат инсталирани във всички детски градини, ясли и общински здания на територията на общината.  Използва се по 1.5 литра вода на час и електрическа сила 1.8 киловата.

„ Като приспаднем и тези разноски, ще получим чиста спестовност не по-малко от 35-40 %! Близо 30 000 лева спестовност на месец. Ние сме първата община с подобен огромен план за чиста сила! “, твърди градоначалникът и прецизира, че  това ще бъде съчетано  и с LED осветяване в цялата община.

„ Бъдещето е на водорода и се уверих в това при моето посещаване в Майнц, Германия, където с очите си видях водородната котловина, която желая да създадем и в нашата община, споделя Мараджиев. Той акцентира, че община Стамболийски към този момент създава водород, 10 процента  от който се подава в газопреносната мрежа на града и по този начин се употребява по-евтин газ от популацията. „ Ние започнахме към този момент наше произвеждане на водород! Тази атомна котловина ще я изградим и в община Стамболийски, ще бъдем една от първите енергийно самостоятелни общини. Защото знам посоката и имам дързостта да бъда първи! “
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР