Инспекцията по труда започва засилени проверки за гарантиране изплащането на

...
Инспекцията по труда започва засилени проверки за гарантиране изплащането на
Коментари Харесай

Инспекцията по труда започва проверки бавят ли работодателите заплати

Инспекцията по труда стартира засилени инспекции за гарантиране изплащането на заплатниците на служащите и чиновниците.

Във фокуса на акцията попадат работодатели, за които в предишни инспекции е открито, че бавят изплащането на трудовите хонорари.

Цели се ограничаване на недекларирания труд. Освен работата без трудов контракт, ще се следи и за нарушавания, свързани със заплащането на труда, по работното време, отпуските и други.

От ИА ГИТ показват, че нарушаванията, свързани със забавени хонорари и компенсации, са съображение за отстраняване на участници от публични поръчки. Предвижда се обаче те да бъдат отстранени, откакто дължимите суми бъдат изплатени на служащите и чиновниците. След представянето на доказателства за изплащането им участникът в публичната поръчка може да получи уверение за липса на нарушавания.

Инспекцията по труда отбелязва, че реагира в границите на своите пълномощия при всеки подаден сигнал за неизплатени заплати и компенсации.

За първите седем месеца на годината от всички 66 940 нарушавания по трудовите правоотношения 14 348 са свързани със заплащането на труда, като 2707 от тях се отнасят до задължението на работодателя за начисляване и заплащане на трудовите хонорари. След намесата на инспекторите по труда са изплатени близо 2,6 млн. лева. за посочения интервал.

Припомня се, че от 2018 година Инспекцията по труда е получила пълномощие да стартира произвеждане по неплатежоспособност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на най-малко 1/3 от служащите и чиновниците. В тези случаи се подават искови молби към съда, с цел да може служащите и чиновниците да се извърнат към Фонда за обезпечени вземания.

От началото на тази година ИА ГИТ е подала 12 искови молби за иницииране на производства по неплатежоспособност. По три от делата е намерено произвеждане по неплатежоспособност, две от сдруженията са оповестени в неплатежоспособност, а една искова молба е оттеглена, защото работодателят е платил заплатите на чиновниците си.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР