Инспекцията по труда напомня какво дължи работодателят, ако работите на

...
Инспекцията по труда напомня какво дължи работодателят, ако работите на
Коментари Харесай

Инспекцията по труда напомня какво дължи работодателят, ако работите на празниците

Инспекцията по труда припомня какво дължи работодателят, в случай че работите на празниците. Като цяло правилото е, че служителите, които ще поставят труд в почивните празнични дни, би трябвало да получат най-малко двойна отплата за работата на формален празник.

Размерът на заплащането става четворен, в случай че трудът в тези дни е и ексклузивен, защото той също се заплаща със 100% нарастване.

Съгласно Кодекса на труда публични празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари.

Съвпадането им със събота и неделя удължава почивните дни с така наречен неприсъствени дни, заради което за Коледа ще се почива и на 27 и 28 декември, а за Нова година - и на 2 януари, съобщи през днешния ден.бг.

Работата на задочен ден се заплаща както в почивен, т.е. с нарастване само за изключителния труд и то със 75%.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е ексклузивен. Той наложително се разпорежда от работодателя с нарочна заповед, издадена най-малко 24 часа по-рано.

При сумирано пресмятане на работното време, когато в празничните дни се поставя труд по график, той не е ексклузивен труд. В тези случаи се заплаща само двойна отплата за работата на формалните празници.

Инспекцията по труда поучава служащите и чиновниците, които ще работят по време на празниците, да не се доверяват на устни сделки с работодателите.

За да могат да защитят правата си, те би трябвало да имат документално доказателство, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквото може да бъде заповедта за ексклузивен труд или поименният график.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР