Инспекторите по приходите от НАП Варна започнаха проверка на 93

...
Инспекторите по приходите от НАП Варна започнаха проверка на 93
Коментари Харесай

НАП Варна погна 93 фирми, криели печалбата

Инспекторите по приходите от Национална агенция за приходите Варна започнаха инспекция на 93 компании от обсега на териториалната дирекция за прикрито систематизиране на облаги. 
65 от проверяваните сдружения реализират активността си в морската столица, а други 6 на територията на област Добрич. 
Проверките на приходната организация се правят, защото данните от счетоводните салда на хиляди юридически лица сочат, че имат огромна сума пари в брой. 
По време на инспекциите се изследва дали комерсиалните сдружения и нестопанските организации не са направили прикрито систематизиране на облага. Според данните, които сами са подали в Национална агенция за приходите, 1 289 от компаниите в страната имат в касите си по над 1 милион лв. в брой. Над 10 000 са сдруженията с налични пари в брой над 100 000 лева Очаква се броят на предоставените инспекции да нарасне доста в околните месеци. 
Съмненията на ревизорите са, че като заявяват огромна сума пари в кеш, компаниите заобикалят заплащането на корпоративни налози и налог върху дивидентите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в интерес на съдружници и свързани с тях лица за разноски, които не са свързани с активността на сдружението - да вземем за пример, скъпи командировки до екзотични страни, прилагане на непознати активи за персонални потребности на акционерите и т. н. Подозренията на данъчните се ускоряват и от обстоятелството, че сега съществува възбрана за разплащания в брой над 10 000 лева
Ако при инспекциите бъдат открити данъчни и осигурителни нарушавания, ще стартират проверки, с цел да бъдат открити неплатените налози и осигурителни вноски за последните пет години, предизвестяват от Национална агенция за приходите.  
Междувременно компаниите, които са направили прикрито систематизиране на облаги, могат да уведомят Национална агенция за приходите и да изискат позволение за подаване на коригиращи заявления, като обложат с налог недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР