Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност

...
Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

БАБХ спря вноса на 3 165 тона опасни храни от трети страни през 2021 година

Инспектори на дирекция „ Граничен надзор “ към Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са открили и не са позволили вноса на територията на Европейски Съюз, включително и България, на повече от 3 165 тона неотговарящи на законодателството храни с генезис от трети страни през миналата 2021 година. За съпоставяне, през цялата 2020 година са арестувани малко над 2 100 тона.

При контрола, осъществен върху вноса на храни от неживотински генезис, най-вече – 1 173 тона, са възбранените мандарини, поради наличие на остатъчни субстанции от пестициди. На второ място по арестувани количества се подрежда пиперът. През предходната година са възбранени 513 тона. Лимоните със наличие на остатъчни субстанции от пестициди, арестувани при граничен надзор са 434 тона.

Граничният надзор не е позволил също 163 тона лешници и 97 тона фъстъци, поради открито наличие на микотоксини.

При ветеринарен надзор на границите на България са възбранени 55 тона „ съставни артикули “ (храни, предопределени за консумация от индивида, които съдържат артикули от скотски и артикули от растителен генезис, като преработката на първичния артикул е неразделна част от производството на крайния продукт; например инстантни супи). Не са позволени също 47 тона агнешки субпродукти, 36 тона замразена или охладена риба 35 тона пчелен мед. Най-често аргументите за забрана на храни от скотски генезис са незадоволителната идентификация и/или документална инспекция.

Всички храни и артикули, при които са открити несъответствия от инспекторите на дирекция „ Граничен надзор “, не са позволени на територията на страната и Европейски Съюз.

Спазени са Регламентите на Европейски Съюз и законодателството на Република България, продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис. Заловените артикули, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо обявяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани неотложно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР