Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха

...
Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха
Коментари Харесай

В навечерието на Никулден: Вижте съвети как да изберем прясна риба

Инспектори на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) започнаха инспекции по рибните борси в Бургас преди празника на града - Никулден, който се отбелязва на 6 декември.

Инспектор Илияна Митева показа, че изложената за продажба прясна риба наложително би трябвало да бъде сложена в лед. Клиентите могат елементарно да се ориентират дали е прясна, като извърнат внимание на очите, които би трябвало да са бистри и изпъкнали, а хрилете на рибата - прибрани. Търговци споделиха, че през тази година цените на прясната риба са малко по-високи спрямо предходната, а повода е в по-слабия улов.
" Проверяваме най-много дали се съблюдава прецизно температурният режим за предпазване, който в тази ситуация би трябвало да бъде в интервала от -18 до -25 градуса. Към момента имаме открита нерегламентирана търговия в един обект, които не е регистриран в Българска организация по сигурност на храните, за което сме съставили и съответния акт за административно нарушаване ”, уточни контрольор Илияна Митева.

Първите инспекции бяха направени на рибния пазар в петък и бяха ориентирани към спазването на условията за предпазване на рибата и рибните артикули, както и за съществуването на документи, доказващи произхода на стоките. Засилените инспекции ще продължат до 7 декември и ще се правят в комерсиалните мрежи, рибните пазари и заведенията за публично хранене в цялата страна.

" Предлага се доста малко паламуд и чернокоп, а бургазлии най-често търсят тези риби за празника, с изключение на шаран несъмнено. Заради слабия улов през тази година самите риболовци продават по-скъпо. Не си разрешаваме огромна надценка ", сподели Петър Монев.

" Има задоволително шаран, нямаме никакви проблеми с доставките. Но и при него цените са малко по високи - може би с към 1,50 - 2 лв.. Миналата година всеобщо се оферираше за 6 лв. за кг, а тази година е към 8 лв. ", уточни Лилия Костова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР