Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверява сигнал от

...
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверява сигнал от
Коментари Харесай

Съдебният инспекторат ще проверява сигнал срещу съдиите, освободили Полфрийман

Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ВСС) ще ревизира сигнал от Националния юношески комитет на Политическа партия ВМРО-БНД по проблема с решението на правосъдния състав от Софийския апелативен съд да освободи предварително от пандиза австралиеца Джок Полфрийман. Според партията, тримата съдии - Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, са работили под напън.

Освен това от партията настояват, че с предварителното освобождение на Полфрийман е накърнен престижа на правосъдната власт, а независимостта и безпристрастността на магистратите от правосъдния състав е нарушена. Сигналът е бил подаден тази заран до съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, а следобяд бе оповестена позиция на колегията.

С нея се показва безпокойствие от ескалиращото публично напрежение през последните дни, във връзка решението правосъдния състав и се декларира съпричастност към болката и страданията на околните на Андрей Монов. Съдийската гилдия декларира, че споделя тяхното чувство за нарушен баланс сред правото и справедливостта.

" Правомощията и функционалностите на Висшия правосъден съвет обаче са прогласени в Конституцията на Република България и в Закона за правосъдната власт. В сходство с наредбата на член 16 от Закона за правосъдната власт, Висшият правосъден съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната активност и не може да разисква, управлява или ревизира правосъдни актове ", се споделя в декларацията.

" Съгласно член 119 от Конституцията на Република България правораздаването се реализира от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища, като при спорна или неправилна процедура по тълкуването и използването на закона се приема тълкувателно решение от Върховния касационен съд, който упражнява висш контрол за точното и еднообразно приложение на законите от всички съдилища ", напомнят от съдийската гилдия.

" По отношение на изказванията за нарушена самостоятелност и безпристрастност на магистратите от правосъдния състав, и за предписан от тях правосъден акт под напън, както и за уронване на престижа на правосъдната власт с посоченото определение, Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет дава получения сигнал от Националния юношески комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, за осъществяване на надлежна инспекция, на съображение член 175к, алинея 3 и алинея 4 на Закон за съдебната власт, от способния орган - Инспектората към Висш съдебен съвет ", се споделя в декларацията.

Австралиецът беше предварително освободен от пандиза с решение на Софийския апелативен съд. Той излежа съвсем 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Развитието по този проблем докара до рецензии към правосъдния състав, отекна и в Народното събрание.

През юли 2011 година Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно осъди Полфрийман на 20 години затвор, само че той е в ареста от декември 2007 година, когато след спор и сборичкване умъртви студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Преди месец, когато Полфрийман още веднъж изиска да излезе предварително от пандиза, юристът му Калин Ангелов изясни, че той е подавал доста тъжби, само че не е употребявал физическо принуждение, а е търсил правата си по законов метод, само че бил наказван.

В пандиза Полфрийман стана ръководител на затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост. Заради тази му самодейност неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за " Човек на годината " в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което провокира публичен скандал и правозащитната организация отдръпна номинацията му.

Преди години австралийските управляващи желаеха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, само че основният прокурор Сотир Цацаров отхвърли, като се стимулира, че тогава наказаният е правил голям брой груби нарушавания на разпоредбите и неведнъж е бил наказван в пандиза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР