Иновацията ви създава повече проблеми в здравеопазването, заявяват в своя

...
Иновацията ви създава повече проблеми в здравеопазването, заявяват в своя
Коментари Харесай

Възраждане към Сербезова: Иновацията ви създава повече проблеми в здравеопазването

" Иновацията ви основава повече проблеми в опазването на здравето ", декларират в своя позиция от " Възраждане ", обръщайки се към здравия министър проф. Асена Сербезова.

Публикуваме цялостния текст на позиция:

На 29 април 2022 година е подписан Анекс по Договор № РД-НС-01-4-13 за изменение и допълнение на Национален рамков контракт (НРД) за медицинските действия сред Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и Български лекарски съюз (БЛС) за 2020-2022 година, обнародван в Дъждовни води на 17 май 2022 година В този Анекс като начална дата за въвеждане на напълно електронно издаване на медицински посоки попада 1 юни 2022 година - без право на гратисен интервал за осъществяване на здравна помощ. На база на него в лечебните заведения в България би трябвало да се вкара система за електронни посоки, която сякаш е в действие от 1 август, само че действително стартира да действа от 1 юни поради датата на работещите в извънболнична помощ. За правенето на тази система няма медицински стандарт. Здравната каса не обезпечава обединен софтуер. Личните лекари, лабораториите и болничните заведения работят с няколко типа програмен продукт от разнообразни производители, закупувани със лични средства и сред които е доста мъчно да се реализира стиковка и синхрон. Това е може би главната причина за неудачите при въвеждането на системата. Няма и обезпечена отбрана на всички данни, кой какво вкарва и кой може да го употребява – не е доста ясно.

Въвежданите промени в опазването на здравето са по декларираното желание на „ Продължаваме промяната “ в тяхната предизборна акция. Всеизвестен факт е, че от години главният проблем на опазването на здравето е, че се „ налива вода в пробита каца “. Системата е построена по този начин, че разрешава да има злоупотреби. Парите за опазване на здравето действително не доближават, тъй като те не се разпределят вярно. Най-потърпевши от това са медицинските експерти и пациентите. Който стартира да трансформира и реформира една такава система, от която пари „ изтичат отвред “, демонстрира, че няма желание да я промени. Първото, което е належащо да се вземе като мярка, е да се запуши дупката в пробитата каца.

Разделянето на заплащането на медицинския труд от заплащането на цената на лекуването е от първостепенна значимост, с цел да стартираме да приказваме за ефикасна промяна в опазването на здравето. Нещо, за което никой от ръководещите в последните години не приказва.

На медицинските заведения не е даден гратисен интервал, с цел да тестват системата, която явно няма да работи добре, тъй като в нея все още не е заложено доктор да има достъп до резултатите от проучванията на пациент, който преглежда, в случай че те (резултатите) са от външна за него лаборатория. Тоест, в случай че пациентът се преглежда при доктор от здравно заведение „ Х “, а си прави проучвания в здравно заведение „ У “, лекуващият го доктор от „ Х “ няма достъп до резултатите от „ У “.

Това обезсмисля изначално въведената електронна система, която на процедура не улеснява, а затруднява доставката на здравна услуга. Липсата на очакван тестов интервал, несъмнено, в допълнение затруднява активността, защото се откриват всевъзможни неточности. Изпращането на данни и резултати се оказва дълга и комплицирана процедура, което забавя доста работата на медицинския експерт с пациентите му. Факт е и това, че медицинският личен състав не постоянно е задоволително механически квалифициран, с цел да си служи с програмата. Не се получава бързо и елементарно, както ни изяснява държавното управление в оставка. Аналогична беше обстановката с въвеждането на електронните предписания, което, както е известно, се провали на два пъти. Проблемите се усилват с обстоятелството, че в някои лечебни заведения не е постъпило навреме съобщение от Министерството на здравеопазването (МЗ) за вписване на работещите с данните на пациентите в Национална здравно-информационна система (НЗИС). Изискването за електронен автограф на лицето води до спомагателен разход за здравното заведение, което си е за негова сметка. В така и така сложната обстановка за лечебните заведения, в която лимитите им не помръдват, а разноските се усилват, рискуваме още повече да се утежни обстановката със опазването на здравето в страната.

Проблем е и това, че доста от пациентите нямат нужната техническа подготовка или не имат " умни " телефони и компютри, да вземем за пример пенсионерите, с цел да ревизират електронните си резултати или издадени посоки. А в случай че някой различен им помогне и извади резултатите - това е достъп до персонални данни от трето лице, което постоянно не е оторизирано за такова деяние.

Вдигането на заплатите в лечебните заведения при актуалната система води до това, че с цел да обезпечат заложените от държавното управление по-високи заплати от една страна лечебните заведения би трябвало да вършат повече и по-скъпи клинични пътеки, което не постоянно е целесъобразно и нужно, а въпреки това клиничните пътеки се лимитират от поставяните от Здравната каса предели, при което нарасналите разноски за заплати могат да се компенсират само от по-ниски разноски за лекуване. Получава се циничен кръг и задънена улица.

Всяка иновация, която основава повече проблеми в сравнение с да дава решения, е по-скоро нездравословна. Вредно е и държавното управление в оставка, в което здравната система беше поверена да се ръководи от медицински дилетанти с търговски ползи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР