Иновативният метод бе извършен в Клиниката по инвазивна кардиология на

...
Иновативният метод бе извършен в Клиниката по инвазивна кардиология на
Коментари Харесай

За първи път в Пловдив: Спасиха мъж като му поставиха ендопротеза на аортата

Иновативният способ бе осъществен в Клиниката по инвазивна кардиология на УМБАЛ „ Свети Георги “

78-годишен мъж бе избавен в Клиниката по инвазивна кардиология на УМБАЛ „ Свети Георги “ с новаторска процедура, която се прави за първи път в Пловдив. Пациентът е имал огромна коремна аневризма, по тази причина му е подложен специфичен затрупан стент, наименуван стентрафт, който изолира разширението от кръвотока и по този метод аортата е защитена от скъсване,  заяви началникът на клиниката доктор Георги Горанов.

При пациента е съществувала заплаха от цялостно скъсване на коремната аорта, заради което експертите са решили да извършат ендопротезиране със стентграфт. Проблемът е диагностициран след изработен скенер. Екипът е оперирал взаимно с сътрудници от съдова хирургия и благодарение на експерт от София, акцентира доктор Горанов. Той посочи, че в случай че процедурата се прави при дисекация (разслояване, разкъсване), надлежно я затваря и не разрешава съдовата стена да се доруптурира (разкъса) изцяло.

Пациентът е имал доста съпътстващи болести и дългогодишна история за голям брой сърдечни болести и сърдечни интервенции. При него е съществувал риск от всевъзможни оперативни интервенции. Именно по тази причина е прибавен по-щадящият способ на лекуване, а не класическа сърдечна интервенция – с отваряне на корема.

Подобна интервенция не е провеждана в нито една болница в Пловдив. Това е втората сходна процедура в УМБАЛ „ Свети Георги “. Първата е била през август в Клиниката по съдова хирургия, само че с помощта на  експерти от други лечебни заведения. “Става въпрос за доста скъпа процедура, за всяка се изисква утвърждение от НЗОК самостоятелно, посочи доктор Горанов. Такива интервенции се правят в Пловдив единствено в УМБАЛ „ Свети Георги “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР