Иновативни техники, демонстрации на живо и ценен професионален обмен на

...
Иновативни техники, демонстрации на живо и ценен професионален обмен на
Коментари Харесай

Защо сме в Топ 3 на Европа по роботизирана хирургия? Чл. кор. проф. Григор Горчев пред Dir.bg

Иновативни техники, демонстрации онлайн и скъп професионален продан на сполучливи практики. Това бяха главните акценти на миналия 11-и Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019. Той се провежда в София под егидата на водача в роботизираната хирургия в България - Медицинския университет в Плевен. По време на конгреса се реализира неповторима проява - лъчение на 3D хирургия онлайн с роботизираната система в Плевен.

По този мотив приказваме с член кор. проф. Григор Горчев, който е пионерът на роботизираната хирургия у нас. Той е шеф на УМБАЛ " Света Марина " - Плевен и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен. Ето какво показа проф. Горчев пред Dir.bg.

- Професор Горчев, какво би трябвало да се знае, когато се приказва за роботизирана хирургия и на какво равнище сме ние?
- Ние сме в Топ 3 на Европа. Скромни сме, само че такива са обстоятелствата. И това всички го признават. А повода е, че започнахме прекомерно рано да практикуваме у нас този тип интервенции. Ние сме първите в Източна Европа. Гърция и Турция започнаха доста по-късно. Аз направих първата такава интервенция в Атина през 2011-а, а турците към оня миг също почнаха. Македония и Сърбия нямат такива благоприятни условия, Полша в този момент прохожда, Унгария също. На този декор ние към този момент имаме 11 години опит зад тила си.
 Чл. кор. проф. Григор Горчев и проф. доктор Славчо Томов, ректор на Медицински университет - Плевен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР