Иновативната технология на Nautilus не генерира отпадъчни води и намалява

...
Иновативната технология на Nautilus не генерира отпадъчни води и намалява
Коментари Харесай

Охлаждат център за данни с “проточна” технология

Иновативната технология на Nautilus не генерира отпадъчни води и понижава разноските

Центърът за данни в Синеш, Португалия ще приложи новаторска технология за изстудяване с океанска вода (снимка: Start Campus)

Център за данни в португалския град Синеш ще се охлажда с океанска вода по новаторска технология на Nautilus, която понижава разноските за електрическа енергия, води до „ нулева “ консумация на вода и нулеви излъчвания на отпадъчни води.

Nautilus Data Technologies е лицензирала потреблението на “проточна ” технология TRUE (Total Resource Usage Effectiveness) за изстудяване с течаща вода от центъра за данни Start Campus, благосъстоятелност на North American Davidson Kempner и British Pioneer Point Partners, заяви за плана Datacenter Dynamics.
още по темата
Като част от съглашението, Start Campus ще приложи системата на Nautilus с нулево ползване на вода в своя план. Самата Nautilus интензивно се пробва да внедри сходни системи в центрове за данни, ситуирани на речни баржи.

В първата фаза на строителството, което стартира в Синеш, фирмите имат намерение да вкарат нови технологии за изстудяване дружно с тези, които към този момент се употребяват в кампуса. По време на втория стадий Start Campus изцяло ще интегрира технологията на Nautilus при разширение на потенциала си.

Кампусът с плануван потенциал до 495 MW е ситуиран на повърхност от 60 хектара в съседство с неотдавна изведена от употреба електроцентрала, работеща с въглища. Въпреки че планът беше разгласен още през 2021 година, строителството стартира едвам предходната година. Очаква се потреблението на нови екологични технологии доста да промени центровете за данни.

Nautilus се занимава освен с плаващи центрове за данни, само че и със стационарни системи, които се охлаждат от речна течаща вода. Компанията твърди, че те понижават разноските за електрическа енергия и разрешават „ нулева “ консумация на вода и нулеви излъчвания на отпадъчни води.

Засега компанията ръководи единствено баржа с център за данни в Стоктън, Калифорния, само че в бъдеще възнамерява да построи наземно оборудване в Мейн. Други планове са в развой на разработка, както във Франция и Съединени американски щати, по този начин и в Ирландия и континентална Европа. Nautilus изследва също опциите за потребление на технологията в Тайланд и Филипините.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР