Инженерите от Масачузетския технологичен институт предложиха нова конструкция на компактен

...
Инженерите от Масачузетския технологичен институт предложиха нова конструкция на компактен
Коментари Харесай

Термоядрен синтез само след 10 години?

Инженерите от Масачузетския софтуерен институт предложиха нова структура на стилен термоядрен реактор. Такива реактори може да се пуснат в употреба единствено след 10 години, настояват откривателите.

Термоядрената сила, с нейното неизчерпаемо водородно гориво и големи генерирани мощности, към този момент остава фантазия и серия скъпи лабораторни опити. Физиците даже си имат смешка: „ Практическото приложение на термоядрения синтез ще стартира след 30 години и този период в никакъв случай няма да се промени. “

И въпреки всичко в Масачузетския софтуерен институт (MIT) са уверени, че дълго чаканият пробив ще се случи единствено след 10 години.

Увереността на откривателите се основава на потреблението на нови свръхпроводящи материали за основаването на магнит, който ще бъде доста по-малък и мощен от съществуващите свръхпроводящи магнити.

По думите на шефа на центъра за плазма и термоядрен синтез на MIT проф. Денис Уайт (Dennis Whyte) потреблението на нови налични свръхпроводящи магнити на основата на редкоземния бариев меден оксид (REBCO) разрешава основаването на доста мощни и компактни магнити.

По-мощното магнитно поле облекчава ръководството на плазмата – колкото по-силно е то, толкоз по-мощен размер плазма и по-малък размер дейна зона може да се употребяват. В резултат незначителен термоядрен реактор може да създава толкоз сила, колкото и актуален огромен. Ясно е, че плътно устройство ще бъде по-лесно да се построи и експлоатира.

От мощността на свръхпроводящите магнити зависи КПД на термоядрения реактор . © Max-Planck Institut für Plasmaphysik

Новите магнити може да се приложат на съществуващите токамаци, които имат дейна зона във формата на поничка (тор). Освен това са вероятни и редица усъвършенствания.

Строящият се във Франция пробен токамак ITER на стойност 40 милиарда $ не е отчел напредъка в региона на свръхпроводниците, другояче би могъл да е двойно по-малък, доста по-евтин и бърз при строителството. Впрочем новите магнити може да се слагат и на ITER, което доста ще увеличи неговата мощ.

Новите магнити могат да се приложат на съществуващите токамаци. © EFDA

В управляемия термоядрен синтез силата на магнитното поле играе основна роля. Нейното удвояване усилва 16 пъти мощността на реакцията на синтез. За жал свръхпроводниците REBCO не могат да удвоят силата на магнитното поле, само че въпреки всичко са способни да усилят 10 пъти мощността на реакцията на синтез, което също е отличен резултат.

Според Денис Уайт термоядрен реактор, кадърен да доставя с сила към 100 000 души, може да се построи за към пет години.

Трудно е да повярваме, че епохалният пробив в силата, която може да спре световното стопляне и да отстрани екологичните проблеми с изгарянето на изкопаеми горива, може да се случи толкоз бързо.

Но в MIT са уверени, че този път 10 години не са смешка, а действителен период за появяването на първите работоспособни токамаци.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР