Инженерът е художникът на науката. Той не е математик или

...
Инженерът е художникът на науката. Той не е математик или
Коментари Харесай

Железният човек на Re4Life

Инженерът е художникът на науката. Той не е математик или физик, само че употребява математиката и физиката, не е химик или биолог, само че въз основата на познанията си в естествените науки, инженерът основава улеснения за хората – това твърди инж. Петко Стоев, докторант в Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките и създател на компанията Re4Life.

Във фокуса на научните му ползи са мозъчномашинен интерфейс, виртуална действителност, а роботите, които усъвършенстват качеството на живот след произшествия, са негова пристрастеност. Ето за какво:

„ Първите ми детски мемоари са по какъв начин с конструкторите сътворявам роботи и им разпореждам задания. На 5-6-годишна възраст нарисувах робот с числа. Чувствам своето предназначение, а то е искрата в нас, която ни кара да действаме и да реализираме задачата си. Необяснимият интерес към избрана сфера, който е по-силен от всичко, това е искрата на предопределението. Да бъдеш основател е най-висшата човешка активност, с която обогатяваме света и сме фактор в неговото развиване. Никога не е имало друга толкоз мощна мисъл у мен, с изключение на да сътворявам роботи. Повярвах във въображението и в фантазията си, по тази причина се насочих към приложната просвета “, споделя младият академик.
Време за деяние
Конкретен мотив го кара да скочи на бързата писта за основаване на роботи. Негов непосредствен претърпява случай и има потребност от специфична рехабилитация. Тогава Петко е студент във втори курс и се заема с реализиране на концепцията за изработка на рехабилитационен робот. Вдъхновява се да реализира добра симбиоза сред индивида и машината и си насочва към екзоскелетите, които усилват опциите на индивида и действително усъвършенстват живота му.
Роботът, наш другар
Петко Стоев е обожател на именития супергерой Железният човек, чийто прототип е основан от Марвел Комикс през 60-те години на предишния век. Затова и първият му теоретичен отчет е отдаден на това по какъв начин хора с ампутирани крака може да се върнат към естествен живот посредством високотехнологични роботизирани протези. После прави роботизиран апарат за възобновяване на горните крака след претърпян инсулт или други тежки контузии, довели до проблеми и парализа на крайниците.
Инженерство на бъдещето
„ Ако желаете да узнаете какво ще е бъдещето, наблюдавайте какво гледат децата. Това, с което те са захранвани, e модели на това, които те ще основават, такива ще са и моралните им устои, когато пораснат “ – убеден е амбициозният инженер. Той споделя, че когато започвал да прави дизайна на робот, който ще оказва помощ на възрасjни, решил да е като стол. Защото тези хора са израснали с приказките за летящи килимчета, вълшебни лампи, вълшебен столчета: „ Когато в преклонна възраст им се предложи такова помощно средство, те ще го одобряват, защото от деца имат сходна визия за вълшебните предмети. Това е значимо, с цел да я няма психическата преграда, че пособието ще им помогне. Ако е хуманоиден  робот, днешните възрастни хора ще се плашат и няма да го одобряват “.
Какво следва
Разработките в този момент се вършат с грантово финансиране по планове. Роботът за рехабилитацията на горните крака се реализира със средства по два плана в две следващи години. Изделието се валидира в клинични условия, с цел да се получи документ, който ще разреши устройството да се продава. Инж. Стоев се насочва поетапно и съм изработката на рехабилитационни роботи за други елементи на тялото, до момента в който се обхване цялостен екзоскелет. Предстоят още доста разработки, идната ще е в помощ на инвалиди и посредством този робот те ще се изправят в директния и преносния смисъл. Технологията ще им обезпечи по-пълноценен живот.
Необятните благоприятни условия
Само за една година в Европейски Съюз са регистрирани над 1 120 000 случая на хора, претърпели инсулт. Към това се прибавят още доста случаи на счупени горни крака. В България едвам половината от засегнатите са претърпели нужната рехабилитация, а това са към 140 хиляди пациенти. Ограничени са опциите на лекарите, на кинезитерапевтите и на центровете за възобновяване. Близките на потърпевшите са мощно натоварени с грижа за хората, които не са в положение да се обслужват. Рехабилитаторите правят тежки физически старания и това води до професионални болести. Проучването, което Петко Стоев прави измежду лекари и терапевти, му дава удостоверение за нуждата от това помощно средство. Роботизираната система ще може да се употребява в домашни условия. Това ще направи грижата навременна, лесна, само че и по-широкомащабна. Едновременно ще може да се работи с няколко пациенти, стига да има толкоз устройства. Моделът е b2b насочен, т. е. продажбите са ориентирани към лечебни заведения, лечебни центрове или рехабилитатори. Те сами ще преценят по какъв начин да реализират оптималната натовареност на добитите рехабилитационни устройства.
Движещата мощ
През тази година първият модул от робота врач ще е на пазара. Намерението е да се разработят още модули, които при потребност да се комбинират, само че да са в положение да работят и поотделно. „ Не върша роботи, с цел да спечелвам пари, а ги сътворявам, с цел да оказвам помощ на хората. Парите са разследване, а не цел. Спечелените средства употребявам за идващите разработки “ – изяснява Петко Стоев. Целта е да предложи благонадежден асистент за хора, които желаят да се възстановят след контузии. И в случай че има вълшебна пръчица, би… в действителност той има вяра, че вълшебната пръчица е вътре у самия него и тя се грижи искрата на учения и бизнесмена да не угасне.
Бизнесът и предприемачеството
За да се срещнат науката и предприемачеството, науката би трябвало да има практико-приложен темперамент. Може да се направи трансфер на научно знание, с което да се реши всеобщ проблем. В изгодите, които науката може да предложи на хората тук и в този момент, е опцията ученият и предприемачът дружно да вземат решение проблеми, или в другия вид - ученият да стане бизнесмен и да откри практическото приложение на своите хрумвания, след което да ги трансформира в съответен артикул или услуга – показва инж. Петко Стоев. Според него предприемаческата екосистема в България продължава да се развива, основават се стартъпи, оферират се благоприятни условия за финансиране на положителни хрумвания в ранен етап, има акселераторски стратегии. Средата в България е плодотворна и става все по-добра с опциите за млади бизнесмени. Страната е привлекателно място, на което може да се стартира софтуерен бизнес от нулата.
Текстът е част от бр. 114 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР