- Инж. Гълъбов, Пловдив се оказа под вода в дъждовните

...
- Инж. Гълъбов, Пловдив се оказа под вода в дъждовните
Коментари Харесай

Главният инженер на ВиК-Пловдив: Канализацията не може да...

- Инж. Гълъбов, Пловдив се оказа под вода в дъждовните дни. Каква е повода - остарялата канализация или непочистените шахти?

- Преди проливните дъждове ние бяхме почистили канализацията. Екипите не са спрели да работят и в събота, преди втория проливен дъжд. Нямаше нито един запушен канал. Изпълняваме нашите задължения на 100 %. Канализацията е в относително положително положение, само че тръбите не са подменяни с по-големи и проводимостта им е незадоволителна, каквато е била преди 20 - 30 години. Оттогава преваляванията станаха вид тропически, т.е. за малко време се изливат доста по-големи количества вода. В петък и неделя се изсипаха по над 50 литра на един квадратен метър. Нашата канализация не е оразмерена да поема толкоз вода едновременно. Втората причина е, че Пловдив доста се разрасна и са построени нови квартали. Много терени, които преди дренираха дъждовните води, в този момент са застроени и водата се води в канализацията.

- Защо подлезът на ул. „ Гладстон ”, ремонтиран за 7 млн. лв., се наводни? Подменена ли е канализацията?

- Каналът е с размери Фи 1000. Той е в положение да поеме водни количества до 30 литра на квадрат, само че пороите бяха два пъти по-силни. Тръбите в подлеза са с оптимален размер и ние няма по какъв начин да прекараме там уреди с по-голям диаметър. Канализацията не може да се прави на парче. По време на ремонта подновихме част от водопроводната мрежа и монтирахме още шест спомагателни дъждоприемни шахти.

- Какви ограничения би трябвало да се подхващат, с цел да се понижи до най-малко заплахата от наводнения?

- Много пъти сме обсъждали с проектантите създаване на спомагателни колектори за дъждовна вода, която да се води в Марица. Обмисляли сме и различен вид за водно количество, което можем да предоставим на всеки един от обектите за заустване на канализацията. Самите вложители да имат обвързване да построяват по този начин наречените ретензионни размери, т.е. буферно вдишване на дъждовната вода и по-късно оттичане в самите терени (б. а. - със системата RAURAIN I може елементарно и бързо да се сътвори изцяло оборудване за потребление на дъждовната вода за напояване на градини). А единствено преливната вода да постъпва в канализацията.

- В " Кючук Париж " беше ужасно, изключително в източната част на бул. „ Ал. Стамболийски ”. Кога ще стартира построяването на Южния обходен колектор, който да поеме водата в този регион на Пловдив?

- В програмата, по която ВиК ЕООД ще бъде бенефициент, е залегнало строителството на колектора по бул. „ Александър Стамболийски ” и замяна на съпътстващата канализация. Прединвестиционните изследвания дадоха резултат и чакаме решение за пускане на плана.

- Защо след скъпия ремонт на бул. „ Руски ” водата също се повиши до колене?

- Канализационният колектор на бул. „ Руски ” също е с диаметър Ф​и 1000, той също е с най-благоприятен диаметър и беше построен преди две години. Няма по какъв начин подобен дъжд да бъде стихотворец от канализацията. За страдание, в случай че още веднъж има сходни порои, ние няма да предотвратим наводняване.

- Специалисти споделят, че канализационната мрежа в Пловдив е остаряла и би трябвало да се работи по надграждането й. Кой би трябвало да работи по този проблем - Община Пловдив или ВиК?

- Когато приказваме за канализационни мрежи, те се вземат решение генерално. Трябва да се тръгне от заустването на канализацията, т.е., както е при нас ​- от пречиствателната станция. И да се върви към поетапна замяна на мрежите ​-първо, на огромните колектори, след това на първостепенната канализационна мрежа, по-късно на второстепенната. Не може да се работи назад - на час по лъжичка, да вземем за пример да се направи по-голям канал. ВиК не може сама да построява тази система, която коства ужасно доста пари, тъй като нашата капиталова стратегия се образува от цената на водата, която заплащат клиентите. Само относително дребна част от приходите заделяме за вложения.

- От 10 години чакаме да се извърши планът за Водния цикъл, само че и до през днешния ден го има единствено на хартия. Той ще реши ли най-малко част от проблемите?

- Проектът включва създаване на ВиК мрежи на към 30 улици в регион „ Северен ”. Това е единствено една дребна част от града и реорганизация на Пречиствателната станция. Това е незадоволително и не може да се разчита, че проблемите ще бъдат решени. Според мен всички ние, които имаме отношение към този проблем - Община Пловдив, ВиК ЕООД, проектанти и жители, би трябвало да участваме в този спор, тъй като дъждовете няма да понижават, а ще се усилват. Мрежата ни умерено поема 10-15 литра дъжд на квадратен метър, само че при огромни водни количества няма по какъв начин да спасим нещата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР