Инж. Емил Янков е мениджър Бизнес развитие на проекта Тракия

...
Инж. Емил Янков е мениджър Бизнес развитие на проекта Тракия
Коментари Харесай

Тракия икономическа зона открива 2000 нови работни места през 2018 година

Инж. Емил Янков е управител " Бизнес развиване " на плана " Тракия икономическа зона ". Той има сериозен опит в привличането на задгранични вложители и интензивно развива връзките с азиатския бизнес.

Money.bg беседва с него за българските и непознати вложения, работните места, триумфите, вероятностите и провокациите в развиването на най-големия промишлен план у нас.

Инж. Янков, каква беше 2017 година за " Тракия икономическа зона "?

Беше една в действителност сполучлива година, в която бяха вложени общо над 90 милиона евро и бяха разкрити близо 2000 нови работни места. Реализирахме инвестицията на френската Latecoere, която е поддоставчик на Airbus, немската компания за осветителни системи Osram отвори своето дружество, имахме и няколко разширявания на вложители в индустриалните зони " Раковски " и " Марица ", част от " Тракия икономическа зона ". Договорихме няколко плана, които би трябвало да започват в околните седмици.

Какви са вашите упования за 2018 година?

Започваме 2018 година с доста положителна настройка, очаквайки растеж на вложенията. Тя ще бъде годината на българските вложители в " Тракия икономическа зона " - над 10 български предприятия към този момент оповестиха вложения и уголемение на техните бази.

През миналата 2017 година имаше огромно търсене на парцели за индустриално строителство в района. Очакваме тази наклонност да се резервира и даже да се ускори през 2018 година Интересът е в действителност огромен - всяка седмица имаме най-малко по едно ново питане, непрекъснато се срещаме с сегашни и евентуални вложители.

И през 2018 година ще спазим традицията в " Тракия икономическа зона " (където към този момент работят над 30 000 души) да се разкриват работни места. Очакваме отварянето на към 2000 нови работни позиции. Предвид амбициозните проекти на фирмите през тази година могат да бъдат и повече. Само компаниите, с които сега водим заключителни договаряния, ще основат към 500 нови работни позиции.

 2017 година беше доста сполучлива за
Източник:

2017 година беше доста сполучлива за "Тракия икономическа зона "

Какво приготвят българските вложители в " Тракия икономическа зона " през тази година?

Българските компании към този момент са закупили общо над 100 000 кв. м, което е сериозен размер за наши вложители. Очаква се да влагат най-малко 20-30 милиона лв..

Те са от разнообразни браншове на стопанската система - произвеждане, логистика, хранителна индустрия и други Активността им се дължи основно на икономическия напредък, който следим в цяла Европа, а България също е част от него.

Преговаряте ли с нови задгранични вложители? От кои браншове? Какви са предстоящите вложения?

Само през януари контрактуваните вложения са над 30 милиона евро. До края на годината чакаме вложенията да набъбнат доста.

Най-голям е ползата от вложители от автомобилния бранш. Компаниите с най-сериозни планове са няколко. Една от тях създава високотехнологични фарове за коли, друга - елементи от горивната система на колите, а третата е немска и основава пластмасови съставни елементи, ситуирани в купето на самия автомобил. Преговаряме и с азиатска компания от текстилната промишленост, чиято инвестиция може да се реализира до края на годината.

Повечето от тези компании основават високотехнологични артикули и се нуждаят най-вече от инженери. Това е доста потребно за самия район. Идеята ни през предходната година беше да привличаме повече високотехнологични компании, които да създават артикули с по-висока добавена стойност в България. Тъй като са квалифицирани, служащите им също ще получават по-високо възнаграждение.

 2018 година ще е още по-успешна откъм вложения
Източник:

2018 година ще е още по-успешна откъм вложения

Какво желае един непознат вложител, с цел да пристигна на българския пазар?

Допреди 2-3 години главните условия бяха сигурност, инфраструктура, периоди, качество на строителството. Към това се добави количество и качество на фрагментите.

Има ли задоволително квалифицирани фрагменти в района, които да работят в заводите?

Макар " Сиенит Холдинг " (девелопър на " Тракия икономическа зона " ) да е най-вече строителна компания, набирането и обучаването на подобаващи фрагменти се трансформира в приоритет за нас в последните 2-3 години. Предприехме няколко начинания с нашите сътрудници от JobTiger и " Дружество за претовареност на безработни лица - ДЕМО ".

През тази година стартирахме план за обучителен и квалификационен център в границите на " Тракия икономическа зона ". Центърът ще образова по няколко разнообразни посоки - пневматика, хидравлика, електротехника, мехатроника и други, свързани с активността на фирмите в ТИЗ. Той е оборудван с най-съвременни лаборатории и програмен продукт.

Към центъра ще работят и няколко огромни организации за набиране на човешки запаси, които ще подсигуряват задоволителни като количество и качество фрагменти. Съответният вложител ще избере най-подходящите измежду тях и ще ги образова в центъра, трансформирайки ги в свои чиновници.

Проблемът с фрагментите е годен освен за България, само че и за цяла Европа. Надяваме се центърът да работи сполучливо и да се трансформира в работещ инструмент за привличане на нови вложители.


" Тракия икономическа зона " основава образователен център за 1.75 милиона лв.

Той ще развива познания и умения свързани с индустриалното произвеждане

Какви хора ще се образоват в този център? Какви ще са хората, които ще водят другите стратегии?

Ще се образоват както механически експерти, работещи в предприятията, по този начин и безработни, които желаят да получат нужната подготовка, с цел да стартират работа. Центърът ще е оборудван с над 200 компютъра и ще предлага стратегии и образования както за елементарни чиновници, по този начин и за мениджърския екип на фирмите.

Ще бъде дадена опция чиновниците на всяка компания да бъдат подготвени по тъкмо избран метод, отговарящ на нейните съответни потребности и условия. Целта е да се предизвиква индустриалната рационализация в района.

Лекторите ще са преподаватели от университети и професионални учебни заведения, само че и експерти от самия бизнес. Стараем се да осигурим и специалисти от чужбина.

Сътрудничите ли си с други страни, които са с по-богат опит в развиването на индустриалните зони?

Работим в тази тенденция от няколко години и имаме подписани съглашения с Китай и Южна Корея. Но азиатският пазар е по-различен от европейския. Индустриалните зони там наподобяват на дребни градчета с жилищни пространства, заведения за хранене, зони за отдих. Създава се трудова, само че и обществена общественост.

В Европа, а и в България индустриалните зони са с чисто трудово предопределение, защото са покрай градовете или в самите градове.

Искаме да си сътрудничим с повече индустриални зони в районен мащаб - от Румъния, Сърбия, Македония, Албания. Искаме да работим дружно и в името на обща цел - основаването на общ районен пазар, в границите на който миграцията на служащи да е по-лесна и налична. Това е постижимо, защото страните от района имаме близка просвета и полезности.

" Тракия икономическа зона " работи и с най-голямата общественост в Европа за просвета и бизнес - немския институт " Фраунхофер ". Институтът е най-значителното научно-изследователско съдружие за приложни проучвания на Стария континент.

 Бум на вложенията в индустриални зони през 2018 година
Бум на вложенията в индустриални зони през 2018 година

Български и непознати компании влагат милиони, отварят над 1000 нови работни места

По-привлекателна ли е от съседите си България за непознатите вложители в индустриални зони?

Всяка страна има своите преимущества. Румъния е с по-многобройно население, има по-голям вътрешен пазар и е по-близо до Централна Европа.

Македония и Сърбия са малко по-гъвкави, защото не са в Европейския съюз и могат да си разрешат да притеглят вложители със съществени отстъпки и тласъци. В Европейски Съюз държавната помощ е неразрешена и сходни практики не са вероятни.

България предлага чудесно съответствие качество - цена - разноски за вложителите като цена на земя, цена на строителството, налична работна ръка. Страната ни се утвърди като уместно място за вложения и с помощта на положителния бизнес климат. Заедно с Румъния, страната ни е желана дестинация за множеството вложители на Балканите.

Как гледат на страната ни азиатските вложители?

България е относително малко позната в Далечния Изток. В " Тракия икономическа зона " към този момент 5 години работим с нужното неизменност и самообладание, с цел да предизвикваме интереса на азиатските вложители. Поддържаме постоянна връзка с Китай, Япония и Южна Корея и постоянно вървим там, с цел да се срещаме с локални компании.

В края на предходната година открихме логистичен хъб в " Тракия икономическа зона ", който дава отговор за цяла Източна Европа и за Китай, като концепцията ни е той да прерасне в логистична база за систематизиране на китайски артикули към Европейския съюз, както и от Източна Европа към Китай.

Надяваме се с идното домакинство на България на срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа с Китай (инициативата " 16+1 " ), на която ще участва и китайският министър председател Ли Къцян, китайските компании да засилят интереса си към страната ни и да влагат по-активно у нас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР