Инициативният комитет "Лозенец" срещу изграждането на небостъргача на столичната улица

...
Инициативният комитет "Лозенец" срещу изграждането на небостъргача на столичната улица
Коментари Харесай

Инициативният комитет Лозенец поиска оставката на шефа на ДНСК!

Инициативният комитет "Лозенец " против построяването на небостъргача на столичната улица "Златен рог " упорства ДНСК да приключи строителството.

Вчера основният проектант на София съобщи за строителството на небостъргача на ул. Златен рог, че „ Разрешението за градеж е презаверено през 2012 година, ноември месец. 2017г. е изтекло. “ Макар да отхвърли да го съобщи напряко, тези думи са на процедура самопризнание, че сега строителството се прави нелегално. Чл. 225 алинея 2 т. 2 от Закон за устройство на територията е безапелационен, че „ Строеж или част от него е противозаконен, когато се извършва… без утвърдени капиталови планове и/или без позволение за градеж “, се споделя в позиция на ИК.

Хората упорстват ДНСК неотложно да прекратят строителството, планът на постройката да бъде модифициран и да се приведе съгласно условията на Общия организационен проект за височина до 26 м, а не както сега изграждащите се 100-120 м.

Припомняме, че от Инициативен комитет „ Лозенец “ против построяването на небостъргача против Японския хотел пазиме тезата за изтеклото през ноември 2017г. позволение за градеж към този момент съвсем година и половина. Фактът, че и основният проектант на София показва същата теза е стъпка в вярната посока и чакаме и останалите виновни институции да се произнесат навреме.

Считаме, че след оставката на господин Цветанов, разумната последваща стъпка следва да бъде търсене на отговорност от страна на Дирекция „ Национален строителен надзор “, които година и половина бездействат по този проблем. Очакваме оставката на арх. Несторов и прекъсване на строителството на върха на Лозенец.

В същото време, изрично възразяваме на тезата, защитавана от Артекс, че строителното позволение може да бъде годно до 2020 година. Подобни разсъждения са смехотворни, в случай, че законодателят е определил действието на поправките на Закон за устройство на територията. Черно на бяло е написано, че всички настоящи планове, които се преглеждат се довършват по остарелият ред. А тези, които към този момент са с влезнало в действие позволение за градеж въобще не могат да се надяват да употребяват новите ремонти. Но нещо, което е употребено като услуга е удължаването на плана. Законът споделя, че е еднократно и новата последна дата се записва в решението. Е тяхното решение споделя 19.11.2017 година и законът е явен – едно удължение. Няма място за пазарлък що се отнася до закона, настояват още от ИК "Лозенец ".

Становището на ДНСК от през днешния ден съгласно създателите "прилича по-скоро на акробатика почтена за цирк Балкански, в сравнение с за държавна институция ".

Невярно е изказванието на проектант Несторов, че съдът е зает да каже дали постройката е законна или не. Съдът е сезиран с тъжба, която желае от съда да принуди ДНСК да се произнесе по законността на строителството. Терминът НОВАЦИЯ значи, че остарялото правно отношение се ПРЕУСТАНОВЯВА и се основава НОВО. Новото правно отношение би трябвало да бъде съобразено с новите правила по градоустройството, безапелационни са от ИК.

"А що се отнася за периодите, Граждански процесуален кодекс планува, че в случай че има удължение на период поради смяна от страна на администрацията, то удължаването е единствено с времето, което е лишило да бъде прегледана преписката.
Днес проектант Несторов потвърди, че е прислужник да олигархията и настояваме той да подаде оставка неотложно ", пишат още от ИК "Лозенец ".

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР