Инициативен комитет от медици от Специализираната болница по детски болести

...
Инициативен комитет от медици от Специализираната болница по детски болести
Коментари Харесай

Специалисти по детски болести се разбраха с министъра на здравеопазването

Инициативен комитет от медици от Специализираната болница по детски заболявания "Проф. доктор Иван Митев " в София се срещна с министъра на опазването на здравето, с цел да показа проблемите на болничното заведение. Лекарите са удовлетворени от резултата.

Получили са увещание, че до края на май част от настояванията им ще бъдат задоволени.

Договорено е да отпаднат част от лимитите на болничното заведение - деца в незабавно положение да не бъдат връщани, а лекуването да се заплати на болничното заведение след това. Договорено е да се трансформират работните заплати, като ще се употребяват спомагателните средства, отпуснати преди седмици от Министерския съвет.

Без развиване остава въпросът за статута на лечебното заведение. Това ще бъде по този начин до построяването на новата детска болница.

Още на 9-и април лекарите от Педиатрията мислеха да подадат предупреждение за овакантяване, само че взеха решение да стачкуват на 18-и април, в случай че не бъдат признати от министъра на опазването на здравето.

В петицията на лекарите бяха посочени три съществени претенции. Първото е болничното заведение да има специфичен статут.

Д-р Адил Кадъм, доктор в профилираната детска болница, изясни пред БНР, че този статут ще дефинира без значение от Здравната каса финансиране: "Независимото финансиране ще подсигурява една по-гъвкава политика на рационализация в болничното заведение, обезпечаване на витално нужни лекарства за децата. В никакъв случай не приказваме за някакви извънредно скъпи лекарства. Понякога нашите животоспасяващи медикаменти са много евтини, просто не са налични в България. Това ще даде опция и за една по-нормална политика на образуване на заплатите. Този статут ще обезпечи на болничното заведение много по-голяма независимост на деяние ".

Докато към момента няма Национална педиатрична болница, повече от половината работа на възможната такава се поема от болница "Проф. доктор Иван Митев ", акцентира още докторът и съобщи изрично, че към този момент не могат да чакат.

Второто искане на педиатрите е да отпаднат лимитите при хоспитализиране на деца. Д-р Кадъм съобщи, че има случаи на връщане на заболели деца поради изчерпани предели. "В нашата болница не сме си разрешили такова нещо, вършим го за наша сметка “, акцентира тя. По думите ѝ, преди най-малко е имало опция да се преразгледат надлимитните пациенти и по-късно да се изплатят на лечебните заведения, само че в този момент и тази опция я няма:

"Имам сътрудници по други отделения, които връщат пациенти при налични кревати. Той споделя – ще ме уволнят, ще ме санкционират или просто не мога да си го разреша. И при нас е по този начин. Ние също не можем да си позволим това да става за сметка на нашите заплати, само че го вършим ".

"Вече стигнахме ръба, в който компромисът става за сметка на пациента – това е и повода за нашия митинг ", безапелационна е доктор Адил Кадъм.

Тя добави, че казусът е в това число и кадрови – липсват медицински сестри. Според нея съществена причина за това е доста ниското възнаграждение на фона на тежка работа. Заплатите на работещите в болничното заведение са на половина от заложените от Колективния трудов контракт за 2018 година: "Покриваме КТД 2018 на към 52 до 60% от заложените заплати ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР