Инициативата се радва на огромен интерес сред хората с проблемно

...
Инициативата се радва на огромен интерес сред хората с проблемно
Коментари Харесай

Ресторанти в полския град Краков вече предлагат меню на брайловата азбука

Инициативата се радва на голям интерес измежду хората с проблематично зрение и се радва на поддръжката на кметството.

Юлия и Каспар имат проблеми със зрението и ходенето на ресторант е било предизвикателство за тях. Сега обаче те се хранят на открито доста по-спокойно и решително. Причината - шест ресторанта в Краков към този момент оферират меню, напечатано на Брайлова писменост. Преди трябваше някой да ни оказва помощ - да изчете менюто, да изясни, а по-късно да си поръчаме, в този момент всичко е друго, споделя Юлия. На същото мнение е и Каспър.
Каспър Домагала, студент: Можем да дойдем сами, да се настаним и да си поръчаме - без някой да ни оказва помощ. А това е доста хубаво, тъй като не подвластни от никого.
Идеята не е да привличаме нови клиенти, споделят от заведенията, а да осигурим налична среда за хората със затруднено виждане.

Войчех Тач, управител на ресторант: Мисля, че сходна самодейност липсваше и хората със зрителни проблеми просто бяха привикнали, че меню за тях няма, и даже не питаха. Преди имаше човек, който им споделяше какво предлагаме. Мисля, че концепцията е доста добра, а и по този начин оказваме помощ на тези хора.
Менютата са направени благодарение на локалното учебно заведение за незрящи и деца с отчасти нарушено зрение. Освен ресторантьорите и образователното заведени, в самодейността се включва и локалната администрация - оказва помощ с напечатването, освен това освен на полски.

Шимон Гатлик, представител на кметството на Краков: Краков е известна туристическа дестинация и взехме решение, че ще създадем менюто на два езика - на полски и британски.
За началото на летния сезон от 6 заведенията за хранене, които оферират меню и на Брайла, ще станат 31.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР