Инициативата Правосъдие за всеки“ организира нов Марш за правосъдие, който

...
Инициативата Правосъдие за всеки“ организира нов Марш за правосъдие, който
Коментари Харесай

Нов Марш за правосъдие в събота

Инициативата „ Правосъдие за всеки “ провежда нов Марш за правораздаване, който ще стартира в събота от 12 ч.  при пилоните на НДК и ще приключи при Съдебната палата. Велислав Величков от самодейността показа за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ на БНР, че думите на Сотир Цацаров в известно ТВ предаване, че битката с корупцията е дело на всички, не са успокоили уредниците:

„ Какво значи основният прокурор да каже „ от всички нас зависи “. Прокуратурата има цялостният инструмент да проверява, да управлява следствието, да упреква, да внася и поддържа обвинителните актове в съда. Ако се твърди, че в страната господстват в действителност корупционни практики, което през вчерашния ден съвсем удостовери основният прокурор, то Прокуратурата би трябвало незабавно да реагира и защото има безспорните господарски пълномощия в тази област, да призове упрекнатите лица, да ги упрекна и да вкара обвиняванията в съда. Ако прокуратурата прави това, то корупцията в страната би доста намаляла, тъй като всеки би имал състоятелен боязън, че ще се озове в правосъдната зала. Ако прокуратурата пък декларира, че е работа на всички, а не нейна работата, то значи, че ние нямаме държавно обвиняване, а прокуратурата изчаква управляващите надали не сами да се саморазобличат, че правят корупционни практики и да се предадат на обвиняването и да кажат: „ Ние сме отговорни “. Такова изказване сподели най-малкото изтощение на основния прокурор, а това звучи стряскащо “.

Преди седмица ръководителят на Върховния касационен съд съобщи, че обвинител номер едно проверява критиците си и поставя чадъри над свои доближени. По този мотив Величков съобщи:

„ В една правова страна, в случай че ръководителят на Върховния съд направи такива изказвания, това би било мотив за неотложен спор в Народното събрание застрашени ли са устоите на правовата страна, компрометирана ли е независимостта на правосъдната система, имаме ли в действителност правосъдна власт... При такова ниско доверие на българското общество в правосъдната система да остане тази тирада без последици е фактическо признание за верността на тези изказвания “.

Той дефинира като „ невиждано “ изявлението на ръководителя на Върховния съд, само че регистрира, че то е потънало в безмълвие и всички управляващи „ безусловно се изпокриха и отхвърлиха изрично да разясняват “:

„ Ясно е, че има безусловно задръстване на ушите в трите управляващи – законодателна, изпълнителна и правосъдна - за всевъзможни рецензии, свързани с правораздаването и върховенството на правото. Ние чакаме да бъдем чути от жителите, тъй като това, което се случва, към този момент заплашва правата на всеки един български жител “.

Величков е уверен, че сме очевидци на нарушение на съществени права в тази ситуация са арестуваните кмет и заместник-кмет на регион " Младост " и на двоен стандарт в правосъдни съвещания.

„ Ако се нарушават права на упрекнати хора, преди да бъде потвърдена тяхната виновност и преди съдът да постанови дали те са отговорни или почтени, това значи че се връщаме във времената, когато самото покачване на обвиняване беше задоволително съображение за започване на наказване. Мисля, че тъкмо този случай - на Иванчева и Петрова - демонстрира по какъв начин се изтърпява действително наказване без потвърдена виновност ", разяснява той.
play mute max volume  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР