Инициативата „Пластмаса в тялото“ подложи на изследване 10 български известни

...
Инициативата „Пластмаса в тялото“ подложи на изследване 10 български известни
Коментари Харесай

Известна личности се включиха в кампания за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба

Инициативата „ Пластмаса в тялото “ подложи на проучване 10 български известни персони за съществуване на рискови химикали, свързани с използването на пластмасови опаковки за храни и питиета. Проектът се координира от Европейската мрежа за нулеви боклуци в партньорство със „ За Земята “ (България) и още четири европейски страни. Общо над 50 известни персони от Белгия, България, Испания, Латвия и Словения се включиха в този здравен проучвателен план.

В самодейността у нас участваха актрьорите Деси Бакърджиева, Илияна Лазарова и Христо Мутафчиев; певиците Веси Бонева и Маги Джанаварова; спортистите Магдалена Малеева и Невяна Владинова и шеф-готвачът Дани Спартак. Кампанията поддържаха и двама медицински експерти, акушер-гинекологът доктор Добринка Петрова, както и естетичният кожен лекар доктор Снежана Атанасова. Изследванията, направени през месец октомври в лаборатория на Норвежкия институт за публично здраве, демонстрират еднопосочно, че остатъчни субстанции от пластмасовите опаковки се срещат постоянно в човешкия организъм. В пробите от България са открити следи от 17 типа фталати и феноли, измежду които моноетил фталат и метилпарабен с най-високите равнища от всички участващи страни.

През последните години под претекст за по-лесно преместване, отбрана и хигиена на продуктите, се усили фрапантно потреблението на пластмасови контейнери за еднократна приложимост. Оказва се, че пластмасата освен вреди на околната среда, само че също по този начин заплашва човешкото здраве. Изследването има за цел да откри веществата, които попадат в човешкото тяло в резултат на използването на еднократни пластмасови опаковки. Пластмасите, присъстващи в опаковките на храните, съдържат рискови субстанции, които минават в храната и проникват в телата ни. Според експертите част от тези субстанции се натрупват в организма и могат да доведат до разнообразни болести като диабет, хормонални разстройства, хипотиреоидизъм, неплодородие и други.

Пластмасовите опаковки за контакт с храни включват необятен набор от няколко хиляди химикала, доста от които не са съответно изпитани за токсичност. Тези съзнателно добавени химикали, както и сред 30 000 и 100 000 непреднамерено добавени субстанции, имат капацитет да минават от опаковките в храните. За да се промени тази обстановка е належащо по-голямо познаване на казуса, смяна в питателните привички в интерес на здравословния метод на живот и най-много смяна на политиките както на законодателно равнище, по този начин и на целия бизнес с храни, пакетирането и дистрибуцията им. Инициативата цели да увеличи прозрачността и контрола върху химикалите в питателните опаковки с еднообразно високи стандарти за необработени и рециклирани материали и възбрана за потреблението на най-опасните субстанции за пакетиране на храни. Опаковките за многократна приложимост от безвредни материали оферират уместно решение, както на здравните опасности от еднократните пластмасови опаковки, по този начин и на международния проблем със замърсяването с пластмаса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР