Инициативата на Църковното настоятелство при храм Свети Атанасий“ в Дедево/Дедово

...
Инициативата на Църковното настоятелство при храм Свети Атанасий“ в Дедево/Дедово
Коментари Харесай

Дарителска акция за Христовата плащаница

Инициативата на Църковното настоятелство при храм „ Свети Атанасий “ в Дедево/Дедово за реституция на старинната Христова плащаница бе благословена и оповестена на 13 юни 2022 година

Тогава – с водосвет и освещаване на курбан за нравственост и здраве, отслужени от отец Димитър – бе почетен огромният християнски празник „ Свети Дух “, храмов и за параклиса с аязмо.

В параклис „ Свети Дух “ се съхранява светинята, за която се допуска, че е над 100-годишна и е била дарена на най-стария храм в Южните Родопи – дедевската църква „ Свети Атанасий “. Тя е една от трите в Пловдивска епархия, за чието създаване султан Махмуд II е издал ферман през 1835 година Три години по-късно – през 1838-а, „ Свети Атанасий “ е била осветена.

За своята 180-годишнина (2018) храмът е бил дарен с нова Христова плащаница. Старинната предстои на реституция, а до момента в който тя не се извърши ще е невероятно да се изнася и слага в средата на параклис „ Свети Дух “, каквато е традицията на Велики петък.

Църковното настоятелство напомни за дарителската акция и в деня на Традиционния събор в Дедево/Дедово на 6 август 2022 година Той съответства с различен огромен християнски празник – Преображение Господне. Тогава в селото бяха отворени черквата „ Св. Атанасий “ и параклис „ Свети Дух “. На този ден постъпиха доста дарения – от локални и посетители на селото, както и от откупки на рисунки от Детския пленер и от живописната галерия на пловдивския художник Дамян Христов, който живее и твори в Дедево.

Дарителската акция за реставрацията на старинната Христова плащаница продължава. Идеята на основателите е обновената реликва да бъде върната в черквата „ Свети Атанасий “ за нейния 185-годишен празник. Той следва през 2023 г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР