инистерството на правосъдието изгражда и поддържа информационна система на съдебното

...
инистерството на правосъдието изгражда и поддържа информационна система на съдебното
Коментари Харесай

Две промени в Закона за съдебната власт приеха депутатите

инистерството на правораздаването построява и поддържа осведомителна система на правосъдното осъществяване. Това реши Народното събрание, който одобри на второ четене промени в Закона за правосъдната власт.

При осъществяване на активността си частните правосъдни реализатори ще са длъжни да подават всекидневно данни в осведомителната система на правосъдното осъществяване по ред и във формат, избрани с разпоредба, която би трябвало да бъде издадена в шестмесечен период от влизането на промените в действие.

За осъществяване на информации по придвижването на изпълнителните каузи по електронен път на лицата, които имат правно съображение за достъп до информацията, Министерството на правораздаването ще събира такси в размери, избрани с цена на Министерския съвет.

Към Министерството на правораздаването се основава и Информационна система "Единен указател на движимостите лица ". Този текст влиза в действие от 1 януари 2021 година

Други промени, направени сред първо и второ четене по предложение на Хамид Хамид /ДПС/, са свързани с така наречен кариерен бонус. В сегашния текст законодателят е стигнал доста напред, като императивно е разпоредил наложително при приключване на мандата на членовете на Висшия правосъден съвет или предварителното му преустановяване те да бъдат назначавани една степен по-нагоре, изясни Хамид.

Затова в този момент депутатите записаха, че при приключване на мандата или предварителното му преустановяване, избирателен член на Висш съдебен съвет, който дава отговор на условията на член 164 и при съществуване на позитивна сложна оценка "много добра " от последното извършено атестиране преди избора, може да бъде назначен на служба с една степен по-висока от заеманата преди в органите на правосъдната власт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР