Информираният човек в днешно време съобразно своята здравна култура планува

...
Информираният човек в днешно време съобразно своята здравна култура планува
Коментари Харесай

Диетолог: Коледно меню с натурални продукти и повече напитки ще спаси организма от претоварване

" Информираният човек в днешно време съгласно своята здравна просвета планува методите, по които ще се храни, както и многостепенното меню за Бъдни вечер и за Коледа. Една стопанка дефинира менюто на цялото семейство. Ако тя подбере кулинарните шедьоври с обич за своите близки, сигурно ще ги направи по-здравословни, красиви, вкусни, само че в това време те би трябвало да бъдат и с ниска калорийна стойност. За задачата могат да се употребяват натурални артикули, а не промишлено създадени, тъй че те да бъдат в унисон с натоварването по време на празниците във връзка с храносмилателната система ”. Това съобщи в изявление за БГНЕС диетологът проф. Донка Байкова.

„ На Бъдни вечер ще ядем 7, 9 или 11 степенно меню от постни ястия, а на идващия ден – Коледа, се сервират блажни ястия, които са отсъствали от трапезата в продължение на 40 дни по време на постите. Ето за какво на Бъдни вечер ще стартираме с подготовка на храносмилателната ни система - ще стартираме с една цитронада, домашно направена, негазирана и за какво не една зеленчукова или плодова салата, които артикули ще накарат стомашният уред да стартира да отделя храносмилателни сокове. Само няколко часа по-късно ще стартираме с питката с шансове, а на Коледа по-късно ще поднесем ордьовър може би от сирена, шунка или различен тип салам, само че не би трябвало да са мазни, с цел да не натоварват организма ни. По- късно след избран период от време ще минем към главно ядене, като на Бъдни вечер е добре да изберем едно нещо от всичките кулинарни произведения като главно, като на Коледа и Нова година естествено ще ядем месо, може би риба със зеленчуци ”, изясни още диетологът.

„ Половин, един час по-късно домакинята отсервира единия тип храни и сервира идващите. В едно огромно плато ще сложи от всички ястия по малко, с цел да можем това, което не сме хапнали, да го опитаме и да спазим традицията. Накрая ще минем към десерт, който е добре на Бъдни вечер да бъде лек, на плодова основа, дали е тиква, ошав, а на Коледа и Нова година най-вероятно ще хапнем сладкиши, щолен или други малко по-тежки десерти, само че за препоръчване е те да бъдат нарязани на тънки части ”, поучава още тя.

„ Относно напитките предлагам те да бъдат или леден чай, или една домашна лимонада, а за алкохолни питиета в случай че тръгнем с ракийка и салата по български, тя да бъде в малко количество, а по-късно да минем към аперитив за себе си – било то една или две чаши алено или бяло вино, и също по този начин бирата може да бъде част от нашето меню. Както виждате менюто е щедро с питиета, тъй че да не бъде натоварващо ”.

Проф. Байкова разясни, че нашата храносмилателна система е триединна и че тя се състои от корем, жлъчно чернодробно звено и панкреас. „ Те реагират рефлекторно – в случай че натоварим един от тези органи бихмe могли да имаме дискомфорт или проблем с жлъчните пътища, с панкреаса и да си развалим настроението около празниците. Наред с храносмилателната ни система е добре да помислим и за отделителната ни система. Затова още веднъж би трябвало да одобряваме доста течности, с цел да излъчим от тялото си разградните артикули на признатата храна, само че това е на по-следващ стадий, тъй като на Бъдни вечер ще имаме напълно различен вид меню – ще ядем обичайна баница със сирене, с яйца, по-късно ще си позволим месо със зеле да кажем за Коледа и Нова година, което прави менюто малко претрупано. Затова моят съвет е на един банкет да не консумираме повече от два типа храни, които са отсъствали в 40-дневния ни пост, а точно в случай че закуската е баничка или коледен кекс с кафе, то обядът да бъде със свинското месо, което да бъде гарнирано със зеленчуци, като още веднъж да се одобряват доста питиета, както и вечерята да бъде по-лека ”, показа специалистът.

„ Между двата работни интервала след Коледа до Нова година към този момент имаме време да разтоварим и последната масна капчица, която се е образувала поради скорошното преяждане, тя ще бъде първата, която организмът ще пусне за разграждане, тъй като не е станала систематичен детайл на тялото ни. Именно тогава е значимо да преминем на плодове и зеленчуци ”, разяснява още тя и продължи: „ Ако сме хора привикнали с повече физическо натоварване можем да гарнираме тези плодове и зеленчуци с кисело мляко или да прибавим някаква белтъчна порция без въглехидрати като да вземем за пример яйца, сирене, други млечни артикули, а даже и риба. Рибата е лека, ще ни дава сила, а в същото време няма да качим килограмите. Ако въпреки всичко се усещаме в кондиция да създадем нещо още по – леко, като да вземем за пример да създадем тридневен разтоварителен режим. Един ден можем да ядем пет яйца за деня, разпределени в пет хранения, на идващия ден единствено риба, на третия различен тип храна. Такъв вид разтоварване може да бъде сполучлив, с цел да свалим прибавените 2 кг към тежестта ни в резултат на светлите празници ”, означи диетологът проф. Донка Байкова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР