Информацията за експлозиите и последвалия пожар в нефтеното хранилище на

...
Информацията за експлозиите и последвалия пожар в нефтеното хранилище на
Коментари Харесай

Божие наказание за удара в Уман: Какво е ясно за атаката в Севастопол?

Информацията за детонациите и последвалия пожар в нефтеното вместилище на пристанището на Севастопол стартира да се популяризира в обществените мрежи рано сутринта в събота. По-късно градските служби за незабавна помощ потвърдиха, че горят четири резервоара с гориво. Площта на пожара е 2000 кв. м. 

Според назначения от Москва шеф на Севастопол Михаил Развозжаев пожарът е с четвърта, най-висока степен. За гасенето му бяха хвърлени всички сили на локалното министерство на изключителните обстановки и пожарникари от други елементи на Крим, в това число специфичен противопожарен трен.

Руският народен представител Михаил Шеремет, представляващ анексирания Крим в Държавната дума, назова случая " терористичен акт, чиято цел е заплашване на цивилни жители “. Промосковските управляващи в Крим споделиха, че повода са паднали два безпилотни летателни апарата в резервоари за гориво и считат, че дроновете са украински.

Съобщено е, че вследствие на пожара няма потърпевши, няма опасност за цивилни обекти и не се постанова евакуация на жителите.

По-късно ръководителят на кримската окупационна администрация Сергей Аксьонов сподели, че на полуострова е била отблъсната офанзива с дрон, предават от съветската редакция на BBC. 

В Киев, както нормално, не удостоверяват публично присъединяване си в офанзивата, само че случилото се там беше наречено " Божие наказване " за ракетния удар над жилищен блок в Уман, при който починаха 23-ма души, измежду които пет деца. 

Андрий Юсов, формален представител на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна, съобщи в изявление за изданието РБК-Украйна, че това " Божие наказване " ще бъде дълготрайно. 

Според него в събота в окупирания Севастопол са изгорели към 40 000 тона петролни артикули, предопределени за съветския Черноморски флот.

" Препоръчително е всички поданици на краткотрайно окупирания Крим в близко бъдеще да не се намират наоколо до военни обекти, подсигуряващи армията на агресора ", добавя той. 

В събота сутринта Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна разгласява увещание, че на този ден се навършват 105 години от издигането на украинските знамена на корабите на Черноморския флот и Севастополската цитадела.

Казашкия залив, където е избухнал пожарът, е един от общо двата залива в Севастопол и се намира на 15 км югозападно от центъра на града. Дълго време се употребява за разполагане на военни уреди. В този регион живеят и фамилиите на Черноморския флот на Руската федерация и са дислоцирани няколко военни елементи. По-специално там са ситуирани морските пехотинци на Черноморския флот на Руската федерация, а наоколо има и летище.

Експертът от Украинския център за стратегически връзки и осведомителна сигурност Максим Майоров в коментар за BBC News Украйна обръща внимание на обстоятелството, че горящото хранилище се намира наоколо до устройствата за покачване и втурване на съветски десантни кораби в Севастопол.

Всичко това се отнася за инфраструктурата на 810-та бригада морска пехота на Черноморския флот на Руската федерация. Съответно офанзивата против петролното хранилище може да се преглежда освен като разрушение на инфраструктурата и унищожаването на запасите от гориво на съперника, само че и като удар по боен обект и то един от най-важните в Севастопол.

Не за първи път от началото на огромната фаза на руско-украинската война обектите на съветския Черноморски флот в Севастопол са подложени на офанзива. Властите на анексирания Крим рапортуват за работата на противовъздушната защита и офанзивите с безпилотни самолети против основания в Севастопол Черноморски флот от август предходната година. Украинските управляващи не удостоверяват тези известия, само че като цяло заявяват легитимността на ударите по полуострова, контролът върху който Русия си присвои през 2014 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР