Информация за извършените проверки от Националната агенция по приходите за

...
Информация за извършените проверки от Националната агенция по приходите за
Коментари Харесай

Вижте кои търговци на горива се разследват за картелно споразумение

Информация за осъществените инспекции от Националната организация по приходите за цените на горивата ще бъде показана пред народните представители от Комисията по икономическа политика и нововъведения през днешния ден следобяд.

Проверките на приходната организация започнаха след основаната суматоха преди дни, когато тук-там беше регистриран фрапантен скок на цената на някои бензиностанции.

Комисията за защита на конкуренцията също се самосезира за съществуване на вероятно картелно съглашение по отношение на следеното през последните седмици покачване на цените на дребно на автомобилните горива в страната.

Комисия за защита на конкуренцията заяви, че след разбор на получените сигнали и мнения, може да се направи основателно съмнение за съществуване на неразрешено картелно съглашение от страна на двама търговци на горива.

За търговците на горива " Сакса “ ООД и " Инса ойл “ ЕООД са събрани данни, че безпричинно са определяли (фиксирали) продажни цени за крайни клиенти и по този начин са лимитирали конкуренцията.

Въз основа на обществено налична информация Комисията е открила, че от началото на годината се следи непрекъснато нарастване на цените на дребно в страната, като най-сериозен растеж е в интервала 2-3 март 2022 година, когато междинната цена на бензин А-95 доближава 2,78 лева./л, а цената на авто дизел е 2,82 лева./л. През обсъждания интервал най-високи ценови стойности са следени на бензиностанции от веригите " Круиз " и " Инса ойл ".

След разбора на получените сигнали и мнения от Комисията вършат съмнение за съществуване на неразрешено картелно съглашение, неразрешено от Закона за защита на конкуренцията от страна на двамата търговци на горива, опериращи вериги от бензиностанции - сдруженията " Сакса “ ООД и " Инса ойл “ ЕООД. 

За тези сдружения са събрани данни, че в интервала 2 - 11 март 2022 година безпричинно са определяли (фиксирали) продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар. Това тяхно държание има за цел или резултат попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния пазар, считат от Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР