Информационно затъмнениеДума:Столичното кметство с рекорден брой откази за достъп до

...
Информационно затъмнениеДума:Столичното кметство с рекорден брой откази за достъп до
Коментари Харесай

Преглед на печата

Информационно затъмнение

" Дума ":

Столичното кметство с рекорден брой отводи за достъп до информация

Столичната община е отказала на рекорден брой заявки за достъп до социална информация през предходната година, сподели инспекция на ДУМА. За 2018 година в кметството са постъпили малко над 1180 молби за приемане на друг тип данни, само че тя ги е отхвърлила в половината от случаите. В същото време 2018 е рекордна и във връзка с броя на молбите с искане на информация по отношение на предходните години. Причините за отводите обаче не се показват. В половината от случаите хората са подали тъжби в съда за невъзможността да получат желаната от общината информация.

През 2017 година да вземем за пример заявките са били 600, а отводите - 88. През последните 7 години се вижда трайна наклонност на увеличение на отхвърлените заявки.

Опасни пътища

" Дневник ":

Пътищата в два района на България са измежду петте най-смъртоносни в Европейски Съюз

Пътищата в две области в България попаднаха измежду петте най-смъртоносни в Европейския съюз. По данни на европейската статистическа организация Евростат през 2016 година в Северозападна България на 1 млн. поданици са станали 153 произшествия с съдбовен край. Така районът се подрежда преди всичко по този индикатор.

На пето място в отрицателната ранглиста попада Северен централен регион, където произшествията със починали са 132 на 1 млн. души население. Между двата района се подреждат области в Португалия, Белгия и Гърция.

Бум на обири

" Монитор ":

Банда тараши българи до момента в който спят в Гърция

Неуловима тайфа крадци тараши къщи и жилища до момента в който българските им притежатели или посетители спят в тях в гръцкото курортно село Паралия Офринио, област Кавала, научи " Монитор " от потърпевши нашенци.

Това лято има взрив на нападенията, досега са осъществени над 20 нападения и нито една от кражбите не е разкрита от полицията, настояват още препатили хора.

Някои от потърпевшите са дали на органите на реда записи от камерите за видеонаблюдение в домовете им. На тях се вижда, че крадците са младежи, един от които много малък. Предполага се, че точно той се промъква през оставени отворени тесни прозорчета. Крадците нападат както къщи, по този начин и жилища. Обикновено го вършат сред 2 и 4 часа през нощта, до момента в който притежателите или гостите на дома спят. Избират къщи, пред които са спрели първокласни коли, най-много в близкото до Паралия Офринио село Караяни. Там има много баровски къщи, част от които са благосъстоятелност на българи.

Бисквитена фабрика

" Сега ":

Пенсионерът като скрита лимонка на пазара на труда

Докато за множеството български работодатели чиновниците от категорията 50 плюс към този момент са си изиграли ролята и са непотребен товар, в бургаския цех " Победа " гледат от друг обществен ъгъл на белокосия състав.

От 414 заети в бургаската бисквитена фабрика 28% са над 55-годишна възраст, а близо половината от работещите пенсионери са директно заети в индустриалния развой. Повечето са с по 20-30 години трудов стаж в цеховете, а рекордьорът по дълголетна трудова биография в основания преди 90 години цех е мъж с 47 години съзнателна работа зад тила си. Бисквитената фабрика е първото му работно място, евентуално ще е и последно.

Според статистиката на Национален осигурителен институт българите, които прибавят всеки месец към пенсията си и заплата, са 279 хиляди, а броят им през последните години непрестанно пораства. При повече от 2.1 млн. пенсионери делът на работещите измежду тях е незабележим. Но занапред би трябвало да пораства - и поради наклонността да се подвига възрастта за пенсия, и поради застаряването на нацията, и поради рецесията за фрагменти. Всичко това в европейските и национални тактики постоянно е облечено зад красиви заглавия за интензивно стареене, учене през целия живот и прочие, само че истината постоянно е доста по-прозаична - мизерни пенсии. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР