Информационната система за контрол на медицинската експертиза започва да работи

...
Информационната система за контрол на медицинската експертиза започва да работи
Коментари Харесай

Включват ТЕЛК решенията в единна система - Информационна база данни

Информационната система за надзор на здравната експертиза стартира да работи от 15 октомври 2020 година

Това е Информационната база данни (ИБД), посочи зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева на конференция в Министерството на здравеопазването.

" Системата ще обслужва цялостния развой по освидетелстване/преосвидетелстване пред органите на здравната експертиза и ще подсигурява проследимост и високо равнище на надзор на процесите по подаване и обработка на документите на жителите ", изясни зам.-министър Начева.

В системата има електронен профил на всички, които са били или са обект на здравната експертиза . Чрез нея жителите могат да получават издадените от общопрактикуващите лекари посоки за ТЕЛК.
 Електронизацията можела да затвори вратите за злоупотреби с ТЕЛК
Електронизацията можела да затвори вратите за злоупотреби с ТЕЛК

Това мнение изрази доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация

Електронно, посредством КЕП (квалифициран електронен автограф ), могат да се подават заявки за освидетелстване/преосвидетелстване. По електронен път ще се изпращат и разнообразни уведомления сред страните. От на следващия ден в действително време всеки ще може да наблюдава напредъка по обработката на документите си на адрес: https://ibd.mh.government.bg/

Хората могат да вършат информации за специалността и правоспособността на лекарите и зъболекарите от съставите на ЛКК и ТЕЛК. За задачата системата е интегрирана с регистрите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.
 Удължават решенията на ТЕЛК до края на февруари, в случай че изтичат до 30 ноември
Удължават решенията на ТЕЛК до края на февруари, в случай че изтичат до 30 ноември

ТЕЛК да се произнася по документи

В ИБД ще бъдат генерирани и съхранявани експертните решения на комисиите и ще бъдат изпращани до АХУ, НЦОЗА, Национален осигурителен институт, АСП и шеф , когато последното е належащо, според настоящото законодателство. Чрез системата ИБД институциите могат да генерират разнообразни информации - на база които да вършат следващи разбори.

Всички посоки за ТЕЛК след 15 октомври 2020 година ще бъдат въвеждани и ръководени през ИБД.

Регистрираните заявки или посоки преди 15 октомври 2020 година, както и почнали производства по оценката на ТНР/ВСУ (вкл. и тези, които са в правосъдна фаза до постановяване на влезнал в действие акт на органите на здравната експертиза), ще продължат по досегашния ред посредством настоящата система ЕИСМЕ , до привършване на процеса на здравната експертиза.

Ако човек с увреждания не открие в профила си обновени данни, може да подаде заявление за актуализация към органите на здравната експертиза. Актуализацията ще се прави през ИСКМЕ .

За осъществяване на системата са работили експерти от Министерството на здравеопазването и " Информационно обслужване " АД, в съгласие с Министерство на труда и обществената политика, Националния застрахователен институт, районните здравни инспекции, лечебни заведения, съсловните лекарски организации и организациите на хората с увреждания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР