Информационната кампания с надслов Всеки ход има значение по повод

...
Информационната кампания с надслов Всеки ход има значение по повод
Коментари Харесай

Световен ден за борба с болестта на Паркинсон

Информационната акция с надпис " Всеки ход има значение " във връзка Световния ден за битка с заболяването на Паркинсон се организира в градинката пред Народния спектакъл в столицата.

Кампанията е инициирана от Националната организация на хората, заболели от късен Паркинсон, и от Националния алианс на хората с редки заболявания.

Над 6 милиона души по света страдат от Паркинсон. В България има към 20 000 с това заболяване, като близо 10% от тях са с тежка фаза на болестта.

Болестта на Паркинсон е постепенно прогресиращо, хронично, невродегенеративно заболяване, което настава когато загинат или се увредят характерни мозъчни кафези, свързани с производството на допамин. Липсата на допамин провокира проявяването на заболяването на Паркинсон и нарушавания в двигателната интензивност. Типичните признаци са: трептене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, наклонност към наклоняване на тялото напред и нарушен диалект.

На 11 април 2005 година аленото лале е оповестено за международен знак на заболяването по време на конференция на 9-ия Световен ден на заболяването на Паркинсон в Люксембург. Историята на признака стартира през 1980 година в Холандия. Холандският градинар Ван дер Верелд, който имал заболяването на Паркинсон, селектирал особено лале с алена и бяла багра, което кръстил Паркинсон. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР