Инфлацията ви прави богати - е, не точно - но

...
Инфлацията ви прави богати - е, не точно - но
Коментари Харесай

Ричард Ран посочи кои хора ще забогатеят и кои ще обеднеят заради инфлацията

Инфлацията ви прави богати - е, не тъкмо - само че може да ви накара да изглеждате богати. Като младеж мечтаехте ли да имате кола за 100 000 $ и къща за милиони? Още няколко години при настоящия ритъм на инфлация това ще бъде норма за множеството хора (при днешната инфлация от над 7 % цената на $ се понижава на половина на всеки 10 години - т.е. днешната кола за 50 000 $ ще бъде 100 000 $ през 2032 г.).

Преди Федералният запас да стартира да действа през 1914 година, междинното ниво на цените съвсем не се е променяло, откогато Александър Хамилтън е бил министър на финансите през 1790 година

В действително изражение цените на множеството артикули и услуги бяха спаднали заради голямото повишаване на продуктивността по време на индустриалната гражданска война. Изобретенията на парната машина и електрическия мотор трансформираха напълно естеството на труда за множеството хора.

За първи път в историята на човечеството хората са почнали да живеят на витално ниво или малко по-добре и са почнали да разполагат с някои първокласни придобивки, в това число свободно време.

Федералният запас е виновен за поддържането на устойчиво ниво на цените. Колко добре се оправят? Сега за покупката на 1 $ през 1914 година са нужни към 29 $. Само от 1955 година насам междинното ниво на цените се е нараснало към 11 пъти.

През 1955 година бананите костваха 17 цента, белият самун - 18 цента, а картофите - 5,6 цента за кг. Тоалетната хартия е била по 9 цента за ролка, бизнес ризата на един мъж е коствала 3,95 $, подстригването на един мъж - 1,42 $, а галон бензин - 29 цента.
 Как грешките на Фед спомагаха за 40-годишния връх на американската инфлация?
Как грешките на Фед спомагаха за 40-годишния връх на американската инфлация?

През последните 25 години Федералният запас на Съединени американски щати направи две огромни политически неточности

Инфлацията има неравномерно влияние. Хората с неповторими умения, които са доста търсени - като да вземем за пример софтуерните инженери, изключителните спортисти или артистите - постоянно са в положение да получат нарастване на заплатите, което компенсира инфлацията. При нискоквалифицираните хора е противоположното. За хората с непрекъснати приходи, в това число доста пенсионери, инфлацията може да бъде жестока.

Какво предизвиква инфлацията?

Да предположим, че множеството хора в изолиран град, който има лична фискална и парична политика, в това число основаване на лични пари, са съгласни, че би трябвало да се построи нов мост над реката.

Мостът се прави оценка на 10 милиона $. Мостът може да бъде финансиран посредством увеличение на локалните налози, като да вземем за пример налога върху недвижимите парцели или посредством превръщането му в заплатен мост, или посредством издаване на дълг, който не се финансира от нови налози или потребителски такси.

Много хора обичат " безплатните неща " (въпреки че няма такива), по тази причина избират продажбата на 30-годишни облигации, които не се покриват от нови налози или такси. Градът има добър кредитен рейтинг, тъй че облигациите се продават бързо.

Жителите на града виждат, че имат прекрасен нов мост, само че не би трябвало да се тормозят за заплащането му, с изключение на за скромните лихвени заплащания всяка година. А след 30 години, когато облигациите станат изискуеми, те ще бъдат пенсионирани във Флорида и ще има нов набор от градски шефове.

Все по-често хората избират необезпечено облигационно финансиране, вместо да усилват налозите или потребителските такси, с цел да покрият разноските за действието на града.

Един ден банкерът от Уолстрийт, който продава облигациите на града, споделя на локалните поданици: " сътрудниците виждат, че имате прекомерно огромен дълг, с цел да обслужвате лихвите и главницата по всички издадени облигации, тъй че ще би трябвало доста да увеличим лихвения % и да не купуваме повече облигации на града ".
 Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа
Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа

При първите 4 страни, годишната инфлация за септември е трицифрена

Ръководителите на града са обезпокоени да чуят неприятната вест, само че бързо осъзнават, че защото градът основава свои лични пари, те просто би трябвало да кажат на банката, емитираща пари, да отпечата повече пари, с цел да покрие увеличените разноски за обслужване на дълга.

Банкерът от Уолстрийт стачкува, като отбелязва, че не са създадени нови артикули и услуги, които да компенсират основаването на нови пари, тъй че всяка парична единица ще коства по-малко.

Всичко това слага притежателите на облигации на града в затруднено състояние, защото те са се съгласили да получават лихвите и главницата си в пари на града, а не в злато, сребро, алуминий или друга стока с действителна стойност.

Всички тези лица, институции и задгранични държавни управления, които имат американски държавни облигации, в този момент се намират в сходно усложнение, тъй като ще получават заплащания в обезценени долари.

Икономиката на Съединени американски щати ще продължи да се движи - с по-бавни темпове или даже с негативни темпове за избран интервал - само че номиналните, за разлика от действителните или поправените по отношение на инфлацията цифри, ще нарастват. Резултатът е, че дългът като % от Брутният вътрешен продукт ще понижава (при изискване че държавното управление не прибавя нов чист дълг), до момента в който разноските за обслужване на дълга се върнат на равнище, което пазарите смятат за стабилно.

В резюме, бързият метод да се отървем от инфлацията е да спрем всевъзможни нови разноски за дефицити и да позволим на лихвените проценти да се покачат до равнище, което пазарът смята за задоволително за обслужване на съществуващия дълг. След като фискалната политика бъде възприета като постоянна и устойчива, лихвените проценти би трябвало да спаднат - без намесата на ФЕД - и стопанската система ще нарасне в действително изражение.

Ако дефицитите и контрапродуктивното контролиране продължат, инфлацията и икономическата застоялост също ще продължат. Съдбата на света и на американската стопанска система не е в звездите, а в ръцете на основателите на икономическата политика.

Ричард Ран е ръководител на Института за световен стопански напредък и на MCon LLC. Неговият разбор е оповестен във " Вашингтон таймс " и е преведен от БГНЕС.

По молба на българското правителствто и Андрей Луканов през 1990 година, комисия от Националната комерсиална камара на Съединени американски щати, отпред с Ричард Ран, изготвя национална тактика за преход към пазарна стопанска система.

Известният като " Планът Ран " е подложен на критика за това, че нейните реализатори целеустремено унищожават България посредством реформиране и либерализиране на стопанската система на страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР