Инфлацията в САЩ се е понижила миналия месец до най-бавния

...
Инфлацията в САЩ се е понижила миналия месец до най-бавния
Коментари Харесай

Данните за потребителските цени в САЩ показват спад на инфлацията до 3%

Инфлацията в Съединени американски щати се е намалила предишния месец до най-бавния си годишен ритъм от повече от 2 години, като главният ценови напън се е охладил повече от предстоящото, оповестяват американските финансови медии.   Индексът на потребителските цени (CPI) се е покачил с 3% през юни по отношение на година по-рано, заяви Министерството на труда, което е внезапно по-ниско от върха от 9,1% през юни 2022 година и спад от 4% през май.    За финален път инфлацията е била покрай 3% през март 2021 година   Все отново тя остава над задачата от 2% на Федералния запас.    Миналия месец членовете на централната банка на Съединени американски щати резервираха референтната рента в диапазона 5%-5,25%. Това беше първата им пауза след 10 поредни нараствания от март 2022 година   Те обаче алармираха, че е евентуално да покачат лихвените проценти до 22-годишен връх на срещата си на 25-26 юли, след последните признаци на по-силна от плануваната икономическа интензивност.

Не се чака отчетът за инфлацията от през днешния ден да промени това, разясняват CNBC и WSJ, цитирайки анализатори, съгласно които Централната банка на Съединени американски щати ще одобри данните като удостоверение, че паричната ѝ политика реализира стремежи резултат.
  Докато инфлацията спада, стопанската система на Съединени американски щати тази година остава устойчива, опровергавайки прогнозите за закъснение. Наемането на работна ръка се е забавило през юни, само че към момента е мощно, макар че потребителските разноски се охладиха през май спрямо предходния месец.    Икономическото произвеждане на Съединени американски щати се е повишило с 2,3% годишен ритъм през неотдавна завършилото второ тримесечие, съгласно най-новата оценка на Фед в Атланта.     Така наречените съществени потребителски цени, които изключват променливите хранителни и енергийни категории, са се повишили с 4,8% през юни по отношение на година по-рано, най-бавният ритъм от октомври 2021 година и спад от 5,3% през май. Икономистите пресмятат, че главните цени са се повишили с 5%.   Като цяло потребителските цени се усилват със сезонно поправени 0,2% през юни по отношение на предходния месец, спрямо растеж от 0,1% през май.    Основните потребителски цени се покачват с 0,2%, най-малкото едномесечно нарастване от август 2021 година, което допуска, че главният ценови напън последователно отслабва.    Служителите на Фед са фокусирани върху охлаждането на настойчиво високата базова инфлация и виждат главните цени като по-добър индикатор.   Нарастващите цени на колите, мощното търсене на трудоемки услуги като ремонт на коли и скок в цените на наемите на жилища са съдействали за главната инфлация, излиза наяве още от днешния отчет.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР